Kanta-Häme

Video: Ammunta hurmasi Henna Pylsyn hetkessä ja nyt hän käy radalla joka päivä

Vielä syksyn alussa Henna Pylsy pelkäsi aseen ääntä, mutta tarttuu nyt ilmapistooliin joka päivä.
Hämeenlinnan Ampumaseuran sisäradasta Kantolasta on tullut loppuvuoden aikana Henna Pylsylle kuin toinen koti. Pylsy saa olla paikalla usein yksin keskellä päivää, koska hänen oma työnsä painottuu ilta- ja yöaikaan. Kuva: Sara Aaltio

Vain seinäkellon viisarien raksutus kuuluu muuten täydellisen hiljaisuuden keskellä, kun Henna Pylsy keskittyy Hämeenlinnan Ampumaseuran sisäampumaradalla Kantolassa.

Hän joutuu pari kertaa hakemaan asennon uudelleen, kunnes lopulta painaa liipaisinta. Sähköinen tulostaulu kertoo osumapaikan oitis tietokoneen näytölle.

– Napakymppi, Pylsy toteaa – ja kasvoille karkaa väkisinkin pieni hymynkare.

Luoti lävähti taulun keskelle ilmapistoolista, jonka Pylsy hankki ikiomaksi joulukuun alussa ja jota on nyt hiottu juuri hänen käteensä sopivaksi.

Pylsy kertoo, että käytetyn ilmapistoolin hinta on noin tonnin. Uutena pistooli maksaa hieman alle 2 000 euroa.

 

Pylsy käy tätä nykyä joka päivä sisäampumaradalla.

Tilanne on melkoinen, kun otetaan huomioon, että hän aloitti koko harrastuksen vasta 18. syyskuuta. Silloin hän astui ampumaseuran naisten kurssille.

– Olin ajatellut, että tämä voisi olla sellaista, jota voisi kokeilla ihan läpällä, Pylsy kertoo.

Läpästä tuli täyttä totta, ja ammunta vei todellakin naisen mukanaan.

– En ajatellut ennen syyskuuta todellakaan, että näin voisi käydä. Olen pitänyt ilmakivääriä joskus 1980-luvulla lapsena, mutta aiemmin jopa pelkäsin aseen ääntä. Säikähdin usein vielä kurssinkin alussa, Pylsy tunnustaa.

Myös läheiset ovat olleet nopeista käänteistä hieman ihmeissään.

– Osa on toppuutellut, osa on naureskellut, mutta suurin osa on tsempannut, kun on nähnyt, miten iso juttu tämä on minulle.

Henna Pylsy aloitti ampuharrastuksensa viime syksynä.

Henna Pylsy kertoo, että on kokeillut elämässään kaikki tutut jutut ryhmäliikunnasta golfiin ja juoksuun. Nuoruudessa hän harrasti kilpahiihtoa ja pesäpalloa.

Sen jälkeen kuvaan on astunut tuttu tarina, kun perheen perustaminen on vienyt aikaa harrastuksilta.

– Elämä on ollut hurlumheitä, hän kuvailee.

Ammunta on tarjonnut tälle kaikelle vastapainon.

– Tämä on aika meditatiivista. Jos tässä alkaa arkea miettimään, ei hyvä heilu.

Pylsyn silmät syttyvät, kun hän alkaa kuvailla, miten ammuntasuorituksessa kaikella on merkitystä: vartalon ja käden asennoilla, hengittämisellä ja sillä, miten sormi painaa liipaisinta.

– Jos yksi osa-alue pettää, osuma on taululla kakkosessa.

 

Nämä sanat vahvistaa myös Hämeenlinnan Ampumaseuran toiminnanjohtaja Timo Hänninen.

– Laji vaatii keskittymistä ja siinä unohtuvat kaikki kiireet, työasiat ja muut. Se on pään nollaustilaisuus. Siinä saa omaa aikaa, ja se on naisten kurssilla tärkeää, hän arvioi.

Hänninen kertoo, että seura on järjestänyt varta vasten naisille tarkoitettuja kursseja reilut kymmenen vuotta. Osallistujien määrä on vaihdellut 10–20:n välillä, ja yleensä heistä muutama on jäänyt pysyvästi toimintaan.

– Osa vaan käy sen takia, että saa kokeilla uutta harrastusta, mutta aina joku sen kipinän saa.

Sisämpumaradalla tarvittavat välineet

Yksi kipinän, ellei suoranaisen roihun, saaneista on juuri Henna Pylsy. Ammuntaharjoitusten lisäksi hän parantaa suoritustaan tekemällä muun muassa tasapainotreeniä kotona.

Hänen suurin henkilökohtainen kompastumiskivensä on kuulemma toistaiseksi liipaisimen painaminen. Se on juuri ratkaiseva hetki, jolloin hyväkin valmistautuminen voi valua hukkaan. …

Toistaiseksi hän on osallistunut vain seuran sisäisiin kisoihin, mutta ensi vuodelle hän on jo hankkinut virallisen kilpailulisenssin.

– Mitä aikaisemmin menee isoihin kisoihin, sitä nopeammin niihin pääsee sisään. Jo täällä omallakin ampumaradalla on huomannut, että heti kun ammunnanjohtaja huutaa ”start”, syke nousee. HäSa

 

 

Tähtäimessä napakymppi

Ilmapistoolilla ja Ilmakiväärillä tauluun ammutaan 10 metrin matkalta yleensä sisäradoilla.

Taulut voivat olla sähköisiä tai mekaanisia. Sähköinen taulu kertoo tuloksen välittömästi tietokoneen näytölle, josta ampuja voi katsoa sen omalta paikaltaan.

Sarjajaot perustuvat ikäluokkiin. Miehet ja naiset kilpailevat omissa sarjoissaan.

Kilpailuissa ammutaan 60 laukausta ja suoritusaika on 75 minuuttia. Pistemäärä lasketaan yhteen, joten jokainen osuma merkitsee.

Ilma-aseiden luodin tarvitsema energia tuotetaan paineilmalla tai jousivoimalla. Ilma-asetta suositellaan helpoksi tavaksi tutustua ja aloittaa ampumaharrastus.

Hämeenlinnan Ampumaseuralla on toimintaa ilma-aseradalla (Puusepänkatu 5) ja kesäisin ruutiaseradalla Ahvenistolla (Hiihtomäentie 1).

Päivän lehti

16.2.2020