Kanta-Häme

Video: Goottikaunotar saa vihdoin kruununsa

Rakennustelineet katoavat Aulangon puistometsän puupaviljongin ympäriltä viikon–kahden kuluttua.

Tornin peruskorjauksen viimeisiä vaiheita työstetään tänään maanantaina, kun Laukaan avovankilassa rakennetut uudet tornit lasketaan paikalleen. Tornien asennuksen pitäisi sujua sutjakasti yhdessä päivässä, kun koko remontti venähti lähes neljän vuoden mittaiseksi.

 

– Parempi hitaasti kuin ei ollenkaan, toteaa korjausprojektin maaliin pääsystä tyytyväinen Metsähallituksen kenttäpäällikkö Jere Rauhala.

Aamupäivällä lasketun ensimmäisen tornin asetteluvaiheessa tuli vielä käyttöä moottorisahalle, jotta sille varattu kolo saatiin sopivan kokoisiksi.

Lahoa helmasta kattoon

1800-luvun lopulla rakennetun goottilaistyyppisen tornin kunto paljastui peruskorjauksen edetessä paljon arvioitua huonommaksi. Mitä enemmän tornia purettiin, sitä enemmän lahoa löytyi.

– Paviljongin lammen puoleiset tukitolpat jouduttiin uusimaan kaikki, eikä niiden kunto selvinnyt etukäteen maalikerroksia poistaessa. Paviljonki ei ole rautakauppatavaraa, joten emme voineet lähteä poraamaan ja tonkimaan sitä kuin rintamamiestalon kuntoa selvittäessä, Rauhala toteaa.

Rauhalan mukaan purkuvaiheessa löydetyt lahopesäkkeet saattoivat lopulta olla koko paviljongin pelastus.

– Jos työ olisi tehty nopeassa aikataulussa alkuperäisesti ajateltuna ”pikkuremonttina”, koko paviljonki olisi voinut myöhemmin kaatua. En usko, että sitä enää sen jälkeen olisi lähdetty korjaamaan.

Alkuperäinen väri

Paviljongin peruskorjauksen todellisia kuluja ei tiedä kukaan.

– Ostettu työ maksoi noin 40 000 euroa, mutta kuluja laski merkittävästi vankien ja Sininauhayhdistyksen tekemä työ. Tikkurila lahjoitti ja teki meille juuri alkuperäisen sävyisen maalin toimittamamme väritutkimuksen perusteella, Rauhala kiittelee.

Puupaviljonki on paitsi kulttuurihistoriallisesti arvokas suojelukohde, myös haluttu kuvauskohde. Se on ollut lukemattomien häiden vihkimispaikka, hääkuvien kuvauspaikka, siellä on kuvattu levynkansia, mainoskuvia ja musiikkivideoita.

Yksi paviljongin alkuperäisistä torneista jätettiin varastoon Metsähallituksen tiloihin Museoviraston pyynnöstä. (HäSa)

Menot