Kanta-Häme

Video: Näin palkitut huumekoirat haistoivat Cannonballin amfetamiinikätköt

Suomen pienin poliisikoira Jekku on palkittu moneen kertaan. Ohjaajan on helppo nostaa pieni koira haistelemaan hankaliakin paikkoja. Jekku löysi tästä autosta jälkiä huumausaineista. Kuva: Muu
Suomen pienin poliisikoira Jekku on palkittu moneen kertaan. Ohjaajan on helppo nostaa pieni koira haistelemaan hankaliakin paikkoja. Jekku löysi tästä autosta jälkiä huumausaineista. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineisto

Viime vuonna vuoden poliisikoirana palkittu parsonrussellinterrieri Jekku näytteli suurta roolia Cannonball-moottoripyöräkerhon huumekätköjen paljastamisessa.

Jekku pääsi viime kesänä ja syksynä haistelemaan kolmea paikkaa, joissa huumeita epäiltiin piilotetun.

Yhdestäkään paikasta ei löytynyt enää huumausaineita, mutta Jekku havaitsi ja merkitsi paikat, joissa amfetamiinia oli aiemmin kätketty.

Suomen pienin poliisikoira kerää palkintoja

Hämeen poliisissa työskentelevä 7-vuotias Jekku on saanut työstään jo useita palkintoja.

Jekku on vuoden 2016 Suomen mestari huumausaine-etsinnöissä ja viime vuonna Suomen Kennelliitto palkitsi Jekun Vuoden Virkakoirana.

Suomen pienin poliisikoira on koulutettu etsimään huumausaineiden lisäksi myös rahaa, passeja ja ampuma-aseita. Se on ensimmäisiä poliisin huumekoiria, joille on opetettu myös ampuma-aseiden etsintä.

Pienen kokonsa ansiosta Jekku mahtuu erikoisiinkin paikkoihin. Koiraa on myös helppo nostella korkealla oleviin paikkoihin, kuten oheiselta videoltakin voi nähdä.

Poliisin kuvaama video huumausaineiden etsinnästä kesällä 2018 Cannonball-kerhon huumetutkinnan yhteydessä:

 

Koira kiinnostui kuormalavasta

Cannonballin huumetutkinnan yhteydessä Jekku ja muut poliisikoirat tutkivat kolme paikkaa.

Viime vuonna juhannuksen alla Jekku tutki renkolaisen ladon. Koira kiinnostui maahan laitetusta kuorma-lavasta, jonka alta oli kaivettu maata huumekätkö varten. Kätkössä oli ollut keväällä useita kiloja amfetamiinia, jonka haju erottui maaperästä vielä kuukautta myöhemminkin.

Jekku löysi ladon ulkopuolelta myös roskapusseja, joita oli käytetty aineen kätkemisessä.

Hämeenlinnassa koirat tutkivat autoa

Syyskuussa 2018 Jekku teki yhdessä toisten poliisikoirien kanssa kaksi etsintää.

Poliisin esitutkinta-aineiston mukaan Heinolassa Jekku merkitsi hylätystä autosta laatikon, jossa oli aiemmin säilytetty huumausaineita. Oheisella videolla näkyy, kuinka laatikosta nostetaan ulos huumeiden säilyttämisessä käytettyjä lasipurkkeja.

Myös toinen poliisikoira, vuoden 2018 huumausaineiden etsinnän Suomen mestari, merkitsi saman laatikon.

Etsinnät jatkuivat samana päivänä vielä Hämeenlinnassa, missä Jekku sekä toinen kokenut poliisikoira havaitsivat tutkittavan Volvo-henkilöauton tavaratilassa huumeista tarttuneen hajun. HäSa

 

Lue lisää Jekusta:

Jekku on huumekoirien mestari (24.5.2013)

Suomen pienin poliisikoira nimitettiin Vuoden poliisikoiraksi – Hämeessä työskentelevä Jekku etsii huumeita, rahaa ja aseita (21.11.2018)

Loki, Ego, Iiro, Jekku ja Manu olivat päivän sankareita – Kennelliitto palkitsi vuoden virkakoirat Koiramessuilla Helsingissä (15.12.2018)

 

Lue lisää Cannonballin huumejutusta:

Cannonball-käräjillä syytettyjä salin täydeltä – Oikeudenkäyntiä turvaamassa useita poliiseja (13.3.2019)

Huumerikoksista epäillyt Cannonball-jäsenet olivat poliisin tarkassa seurannassa (13.3.2019)