fbpx
Kanta-Häme

Video: Rakastetun Veteraanin iltahuuto -laulun tarina julkaistiin videona kansallisen veteraanipäivän kunniaksi

Kansallista veteraanipäivää vietetään tiistaina.
Veteraanin iltahuudon säveltäjän pojanpoika Sauli Hämäläinen kertoo videolla laulun taustoista. Kuvakaappaus videosta. Kuva: Muu
Veteraanin iltahuudon säveltäjän pojanpoika Sauli Hämäläinen kertoo videolla laulun taustoista. Kuvakaappaus videosta.

Tiistaina vietetään kansallista veteraanipäivää. Puolustusvoimat julkaisi juhlapäivää ennakoiden sunnuntaina verkossa videon rakastetun Veteraanin iltahuuto -laulun tekijästä Kalervo Hämäläisestä.

Veteraanin iltahuuto – mies teoksen takana -videossa Kalervo Hämäläisen pojanpoika Sauli Hämäläinen kertoo vaarinsa tarinaa ja soittaa itse tekemänsä sovituksen Veteraanin iltahuuto-teoksesta. Sauli Hämäläinen on ilmavoimien soittokunnan pianisti.

Voit katsoa videon tästä:

 

Kalervo Hämäläinen oli kahden sodan rintamaveteraani, joka teki pitkän uran musiikin parissa säveltäjänä, kuoron- ja orkesterinjohtajana ja musiikkikasvattajana. Hän oli myös suomalaisen musiikkikulttuurin vaikuttaja.

Hämäläisen 1980-luvulla säveltämä ja sanoittama Veteraanin iltahuuto on yksi Suomen tunnetuimmista ja rakastetuimmista veteraanilauluista.

Sauli Hämäläisen mukaan Kalervo Hämäläinen sävelsi kappaleen, koska hän koki, että veteraaneille ei oltu tehty vielä omaa kappaletta.

 

Kansallisen veteraanipäivän päätapahtuma on tampere-talosta televisioitu juhlalähetys, joka näytetään tiistaina TV1 -kanavalla kello 15 alkaen. Juhlassa esiintyvät laulaja Maria Ylipää, Kaartin soittokunnan vaskiseitsikko sekä näyttelijät Anja Pohjola ja Esko Roine.

Veteraanipäivän iltasoiton soittaa Lapin sotilassoittokunnan Vaskikvintetti. He esittävät Lippufanfaarin ja Lippulaulun Kilpisjärvellä, kolmen valtakunnan rajapyykillä.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunnasta koottu suuri orkesteri julkaisee tiistaina tuoreen version Veteraanin iltahuudosta. HäSa

Menot