Kanta-Häme

VIDEO: Röntgen, mikroskooppi, ultrakuvaus - vanhan veistoksen kunnostaja ei saa olla hätähousu

Hämeen linnassa on vuoden 2017 loppuun esillä näyttely Pyhät ja Pakanat, jossa on rinnakkain keskiaikaisia puuveistoksia sekä nykytaidetta.

Vanhoja veistoksia kerättiin eri puolelta Suomea, mutta erityisesti Hämeen kirkoista Kansallismuseoon jo 1800-luvun lopulla. Silloin pelättiin, että aineisto tuhoutuu kirkoissa. Monet teoksista ovat olleet niistä ajoista lähtien katseilta piilossa, varaston uumenissa.

– Veistokset ovat arvokkaita, mutta mitä ne voivat kertoa nykypäivän ihmisille? Sitä varten otimme tulkeiksi kolme nykytaiteilijaa, Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila kertoo.

Yhteiseksi nimittäjäksi löytyy ihmisyys ja inhimillisyys. Pyhimysveistokset nuoren polven kuvanveistäjien työt on ryhmitelty näyttelyhuoneisiin teemoittain: Rakkaus ja äitiys, lohtu, kärsimys, ihmisen osa ja valta.

Yksi näyttelyn mielenkiintoisimmista esineistä on Someron alttarikaappi, joka on Hämeen linnassa esillä osittain konservoituna. Kansallismuseo etsi kevättalvella kulttuurikummia, joka rahoittaisi 1500-luvun kaapin jatkokunnostusta näyttelyn jälkeen.

Onko kummeja löytynyt, konservointikeskuksen intendentti Eero Ehanti

– Ei ole löytynyt vielä, mutta etsintä pääsee nyt paremmin käyntiin, kun kaappi julkistetaan näyttelyssä. Olemme tehneet muun muassa videon konservoinnista.

Mitä tähän mennessä on ehditty kunnostaa?
– Monet figuureista olivat irrallaan. Ne piti kiinnittää, jotta esine voitiin siirtää näyttelypaikalle. Myös värejä piti kiinnittää uudelleen.

Mitä on tulossa vielä tämän jälkeen?
– Paljaalla silmälläkin näkee, että kaappi on puhdistuksen tarpeessa. Myös maalikiinnityksiä jatketaan ja joitakin myöhemmin lisättyjä maalikerroksia poistetaan.

Millä tavalla vanha puinen alttarikaappi puhdistetaan?
– Se on tarkkaa hommaa: mikroskoopin alla, pienillä tupoilla.

Hämeenlinnalaiset tuntevat parhaiten Vanajan kirkon alttarikaapin, joka on puun värinen, ilman maalia. Someron alttarikaappi on siis ollut värillinen?
– Kyllä, siinä on rikas värimaailma, niin kuin muissakin keskiaikaisissa veistoksissa on yleensä ollut. Kaapissa on kultauksia, ja lisäksi materiaalianalyyseissä on paljastunut myös hopeakerroksia.

Kuinka paljon konservointiin tarvitaan vielä rahaa?
– Puhutaan noin 8–12 kuukauden työstä, eli noin 40 000 euroa. HäSa

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic