Kanta-Häme

Video: Sudet seikkailivat autojen seassa Humppilassa – Susi ei osaa yhdistää autoa ihmiseen

 

Valtatie 2:n ja valtatie 9:n risteyksessä Humppilassa juoksi torstaina iltapäivällä klo 17 kaksi sutta.

Tiellä ajanut loimaalainen Saku Rouvali kertoo eläinten juosseen tiellä autojen seassa noin 500 metrin matkan. Hänen auton takapenkillä ollut tyttärensä kuvasi eläimiä hetken.

– Olen kokenut eränkävijä, mutta en ole ikinä nähnyt sutta luonnossa, joten halusin eläimistä kuvaakin, hän kertoo.

Eläimistä toinen juoksi tiellä, toinen tien vieressä lumihangella. Videolta näkyy, että jossain vaiheessa molemmat eläimet juoksivat tiellä.

 

Suurpetoihin erikoistunut tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuselta varmistaa, että videolla näkyvät eläimet todellakin ovat täysikasvuisia susia.

– Niiden tarkempaa ikää tai sukupuolta en pysty arvioimaan, mutta aika usein tähän aikaan vuodesta pareittain liikkuvat sudet ovat pariskunta.

Tiellä oli tapahtumahetkellä useita autoja, jotka hiljensivät eläinten takia vauhtiaan. Kojolan mukaan sudet eivät osaa varoa moottoriajoneuvoja, vaikka ne muuten arkailisivatkin ihmistä.

– Sudet eivät osaa yhdistää autoja ihmiseen.

 

Kojola sanoo, ettei susille ole kovin tyypillistä liikkua teillä etenkään päiväsaikaan, mutta arvelee asiaan vaikuttaneen lumitilanteen. Lumen runsas määrä saa myös sudet etsimään helpompia kulkuväyliä.

Videon sudet ovat hyvässä kunnossa, mikä kielii alueen hyvästä ravintotilanteesta.

– Susille riittää tuolla alueella paitsi hirviä myös pienempi hirvieläimiä kuten valkohäntäpeuroja. Lumen määrä on sudelle myös etu, koska saaliseläimet uppoavat lumeen, mikä tekee saalistamisesta helpompaa.

Lue myös: Onko susien salametsästys Suomessa “business as usual”? Susikantaennusteessa laittomuuden oletetaan jatkuvan ennallaan

Päivän lehti

24.1.2020