Kanta-Häme

Videotaideteos heijastetaan Raatihuoneen seinälle

MTK100-juhlavuoden avajaistilaisuus järjestetään tiistaina 10. tammikuuta kello 17 Hämeenlinnan torilla.

Raatihuoneen ulkoseinällä esitetään taiteilija Teemu Lehmusruusun videotaideteos 5,5, joka viittaa 5,5 miljoonaan ruokittavaan suuhun. Videotaideteos esittää maaseudun elinkeinojen ja niiden yrittäjien työnkuvaa nykypäivän maa- ja metsätaloudessa.

Videoteosta esitetään Raatihuoneen ulkoseinällä viikon ajan 9.–15.1. illan pimeinä tunteina kello 17–22. Teosta rakennetaan paikalleen maanantaina 9. tammikuuta.

Suomen juhlavuoden lisäksi vuosi 2017 on suomalaisen maaseudun sekä maa- ja metsätalouden juhlavuosi, sillä myös MTK, MTK Häme ja useimmat alueen paikallisyhdistykset juhlivat satavuotista historiaansa.

Tämän vuoden aikana juhlitaan monia suomalaisia kasvutarinoita, joissa MTK:n edustamilla elinkeinoilla on ollut vuosisadan saatossa merkittävä rooli. MTK:n juhlallisuudet ovat siksi osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Julkisella videotaideteoksella MTK haluaa tuoda maaseudun näkymiä kaupunkeihin ja suomalaisten pohdittavaksi.

Videotaideteoksen ulkoprojisointikiertue käynnistyy Helsingistä, jossa taitelija Teemu Lehmusruusu toteuttaa Maa jalkojemme alla -valotaideteoksen osana Lux Helsinki -valofestivaalia.

Maakuntakierros käynnistyy Hämeenlinnasta ja jatkaa sen jälleen kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea talvella 2017.

Maakunnissa esitettävä teos 5,5 on oma esityksensä. Teemu Lehmusruusu kuvasi teosta eri puolella Suomea viime kesänä. Hän kertoo kuvausmatkojensa olleen hänelle ”sosiaalis-kulttuurisia tutkimusretkiä maa- ja metsätalousyrittäjien arkeen”.

Samalla hän sai kuulla yrittäjien tulevaisuuden visioista ja nykypäivän haasteista.

– Muutospaine on kova. Uusien sivutulojen etsiminen, investointiriskien punnitseminen ja yhteiskunnallisessa keskustelussa esiin tulevien eettisten näkökantojen arviointi tuntuvat olevan jatkuvasti yrittäjien mielissä, Lehmusruusu sanoo.

Tiistain 10.1. avajaistilaisuudessa on tarjolla kuumaa juotavaa ja mahdollisuus tavata hämäläisiä maanviljelijöitä ja metsänomistajia.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic