Kanta-Häme

Vielä maistuu vähän rangaistukselta

Siviilipalvelusmies Panu Miettinen sammuttelee Gallerian ARX:n näyttelyelektroniikkaa muutaman päivän rutiinilla.

– Saa tästä jotain työkokemusta, mutta oma ajattelu on enemmän sillä pohjalla, että palvelus on vaan pakko hoitaa, sanoo Miettinen.

Siviilipalveluksen kesto lyhenee helmikuun alussa 15 päivällä. Kun nuori lohjalaismies mietti asevelvollisuuden suorittamista, ei palvelusajan pituus näytellyt harkinnassa minkäänlaista roolia. Alun perin Miettisestä ei edes pitänyt tulla sivaria. Hän meni inttiin Vekarajärvelle.

– Olin siellä kaksi kuukautta, mutta se ei ollut minun paikka. Siviilipalvelus alkoi tuntua omemmalta, muistelee Miettinen.

Vaikka Miettinen on tyytyväinen omiin valintoihinsa, ero lyhyimmän varusmiespalvelun ja siviilipalvelun kestossa tuntuu hänestä liian suurilta.

– Vähän on siviilipalveluksessa rangaistuksen makua. Aika menee kuitenkin täällä varmaan nopeammin kuin intissä eikä sosiaalinen elämä kärsi niin paljon.

Palveluspaikka putosi syliin

Palvelupaikan löytäminen ei ollut Panu Miettiselle vaikeaa. Koska tyttöystävä opiskelee Hämeenlinnassa, oli paikkakunnan valinta sillä selvä. Kirjaston palveluspaikat oli jo täytetty, mutta tieto töitä etsivästä siviilipalvelusmiehestä kiiri sitä kautta lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX:iin.

– En oikeastaan edes ehtinyt hakea tätä paikkaa, nauraa Miettinen.

Jos Miettisellä olisi voima ja valta, lyhentäisi hän siviilipalveluksen keston lisäksi neljän viikon koulutusjaksoa Lapinjärven koulutuskeskuksessa.

– Ne päivät oli aika rentoja. Saman matskun olisi voinut käydä läpi kahdessa viikossa.

Hän on tyytyväinen, että siviilipalvelusmiehet saavat saman päivärahan ja sairausturvan kuin varusmiehetkin. Myös asumis- ja ruokailukustannusten korvaaminen toimii hänestä mallikkaasti.

Ainoa paikka, jossa Miettinen on tuntenut olevansa eri kastia kuin varusmiehet, on ollut elokuvissa. Vaikka hän esitti lipunmyyjälle siviilipalveluskorttinsa, ei varusmiesalennusta irronnut.

– Tarkistin asian jälkeenpäin. Alennus olisi pitänyt saada, sanoo Miettinen. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic