Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaurialassa aloittava Manu Lehtonen maksaa vielä omat toisen asteen oppikirjat – Ministeri: uudistusta ei olla lykkäämässä viruksen takia

Hallituksen lakiesityksen mukaan toisen asteen opinnot muuttuisivat maksuttomiksi vuoden 2021 syksystä lähtien. Lukio-opinnot aloittava Manu Lehtonen pitää oppikirjoja kohtuullisen hintaisina, mutta kannattaa niiden maksuttomuutta.
Lukion ensimmäisen luokan ensi viikolla aloitava Manu Lehtonen on hankkinut ensimmäisen kurssin kirjat. Viisi kirjaa maksoi noin 150 euroa. Kuva: Sara Aaltio
Lukion ensimmäisen luokan ensi viikolla aloitava Manu Lehtonen on hankkinut ensimmäisen kurssin kirjat. Viisi kirjaa maksoi noin 150 euroa. Kuva: Sara Aaltio

Tänä syksynä toisen asteen opintonsa aloittava ikäluokka on viimeinen, joka joutuu itse maksamaan oppimateriaaleista ja muista opintoon liittyvistä kuluista. Ensi vuonna toisen asteen opinnot muuttuvat maksuttomaksi, jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

Tämä tarkoittaa sitä, että vuonna 2021 peruskoulun päättävät ovat ensimmäinen ikäluokka, joka saa maksuttoman toisen asteen koulutuksen. Tänä syksynä ja aikaisemmin aloittaneet joutuvat maksamaan oppimateriaaleista myös vuoden 2021 syksystä eteenpäin.

Hallitus on esittänyt, että oppivelvollisuus pidennetään 18 ikävuoteen asti ja samalla toisen asteen koulutuksesta tulee maksutonta.

”Suunnitellussa aikataulussa edetään”

Lakiluonnos oppivelvollisuuden laajentamisesta lähetettiin lausuntokierrokselle huhtikuussa. Elokuussa lausuntopalaute käydään läpi ja lakiehdotukseen tehdään tarvittavat korjaukset. Syyskuussa eduskunta aloittaa sen käsittelyn.

– Suunnitellussa aikataulussa edetään, opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo.

Opetushallituksen arvion mukaan lukiolaisen materiaalihankinnat, kuten oppikirjat, maksavat yhteensä noin 2 600 euroa. Anderssonin mukaan uudistuksesta on erityisesti hyötyä lapsiperheille, joilla on taloudellisia vaikeuksia.

Lue myös: Sivistystyönantajat: Oppivelvollisuuden laajentamisen hintalappu karkeasti alimitoitettu – Uhkana ryhmäkokojen kasvu (8.6.2020)

– Tämä lisää koulutuksen tasa-arvoa.

Vielä merkittävämpänä Andersson pitää oppivelvollisuuden laajentamista, koska sen myötä alaikäinen ei voi keskeyttää opintojaan. Arvion mukaan noin 15 prosenttia jokaisesta ikäluokasta jää ilman toisen asteen tutkintoa.

– Työmarkkinoilla tapahtuva muutos on hyvin selkeä. Tämän päivän Suomessa on hyvin vaikea pärjätä pelkän perusasteen koulutuksen varassa.

Kuntaliitto: uudistus maksaa 147 miljoonaa euroa

Hallitus on varannut julkisista varoista uudistuksen toteuttamiseen 129 miljoonaa euroa vuodessa.

Vuodelle 2021 on varattu 22 miljoonaa euroa, koska silloin vasta ensimmäinen ikäluokka aloittaa maksuttoman toisen asteen. Siitä lähtien summa kasvaa asteittain ja vuodesta 2024 alkaen siihen on varattu 129 miljoonaa euroa.

Kuntaliiton tänä vuonna tekemien laskelmien mukaan uudistus maksaisi 147 miljoonaa euroa, mikä on enemmän kuin hallituksen arvio. Summa kattaisi muun muassa oppimateriaalit, koulumatkatuet sekä ohjaus- ja tukitoimet. Liitto pitää myös aikataulua liian tiukkana.


”Olemme valmistelleet siltä pohjalta, että siihen on varattu rahat ja suunnitellulla aikataululla se olisi mahdollista toteuttaa.”


 

Koronavirusepidemia on puolestaan heikentänyt talouden tilannetta.

Li Anderssonin mukaan uudistusta ei olla lykkäämässä, koska Suomessa on tehtävä rakenteellisia uudistuksia, joilla koulutustasoa ja työllisyyttä nostetaan.

– Koronakriisin jälkeen tarve on itse asiassa vielä suurempi kuin ennen sitä, Andersson toteaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osaston ylijohtaja Mika Tammilehto kertoo, että monessa lausunnossa on otettu kantaa uudistuksen aikatauluun ja kustannuksiin.

– Olemme valmistelleet siltä pohjalta, että siihen on varattu rahat ja suunnitellulla aikataululla se olisi mahdollista toteuttaa.

Lukiolainen pitää kirjoja kohtuullisen hintaisina

Ensi viikolla lukion ensimmäisen luokan Kaurilan lukiossa aloittava Manu Lehtonen on ostanut kirjat ensimmäistä kurssia varten. Viisi oppikirjaa maksoi noin 150 euroa. Kirjojen lisäksi lukiolaisten pitää hankkia myös muun muassa kannettava tietokone.

Lehtonen ei ole laskenut, kuinka paljon opinnot tulevat maksamaan, mutta reilusti yli tuhat euroa niihin kuluu. Hän pitää lukio-opintoja kohtuullisen hintaisina.

Lehtosen mielestä hallituksen kaavailemat maksuttomat toisen asteen opinnot olisi hyvä asia. Se tukisi opiskelua.

– Silloin opiskelijoiden ei tarvitsisi stressata niin paljon oikeiden kirjojen hankkimisesta ja niiden maksamisesta, Lehtonen sanoo. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic