Kanta-Häme

Vieläkö ehtii influenssapiikille?

Influenssatapausten määrän odotetaan lisääntyvän tulevina viikkoina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tammikuun puoliväliin mennessä tartuntatautirekisteriin oli ilmoitettu noin 160 influenssa A -tapausta ja noin 140 influenssa B -tapausta. THL kannustaa ottamaan kausi-influenssarokotteen.

Kausi-influenssarokotusta suositellaan erityisesti sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville, 65 vuotta täyttäneille ja raskaana oleville. Rokotusta suositellaan myös alle kolmevuotiaille sekä niille, joiden lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis henkilö tai pikkulapsi. Näille ryhmille rokotus on maksuton.

Kuinka innokkaasti influenssarokotteita on käyty hakemassa, sairaanhoitaja Sirpa Kallio Hämeenlinnan terveyspalveluista?

– Hämeenlinnalaisia varten oli tänä vuonna varattu noin 12 000 rokotetta. Rokotteita on mennyt selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Nyt niitä on otettu noin 1 200 kappaletta vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kun tiedotusvälineissä pari kolme viikkoa sitten ryhdyttiin puhumaan Norjan, Ruotsin ja Yhdysvaltojen influenssaepidemioista, heräsi väestö uudelleen ottamaan rokotteita. Rokotuksissa tuli selkeä piikki.

Kuinka innokkaasti hoitohenkilökunta on ottanut rokotteita tänä vuonna?

– Ehdottomasti enemmänkin olisi voinut ottaa.

Kuinka pitkään rokotuksen voi vielä käydä hakemassa?

– Rokotteen voi saada edelleenkin ajanvarauksella. Rokote antaa täyden suojan kahden viikon päästä sen saamisesta. Rokote kannattaa ottaa, kun epidemia ei ole vielä päällä. Rokotuksia lopetellaan siinä vaiheessa, kun epidemia on huipussaan.

Onko influenssatapauksista kantautunut jo tietoa?

– Armeijassa, siis Parolannummella tapauksia on ollut jo muutama viikko sitten. Työskentelen itse tartuntatautihoitajana, eikä minulla ole meidän talostamme toistaiseksi tiedossa tapauksia. Vielä on hiljaista, ehkä kahden, kolmen viikon päästä influenssaa alkaa olla enemmän. (HäSa)

Mainos