Kanta-Häme

Vieläkö lyhyt tilinumero toimii?

Jo viime kesänä uhkailtiin pankkien asiakkaita, että vanhanmallisilla lyhyillä tilinumeroilla ei enää pärjää. Kaikkia kehotettiin nopeasti opettelemaan uusi IBAN-muotoinen tilinumeronsa.

Joissakin pankeissa lyhyt tilinumero vielä toimii ja muuntuu verkkopankissa automaattisesti IBAN-muotoiseksi.

Velvoittaako laki pankkeja edelleen muuntamaan asiakkaiden tilinumeroita, johtava riski­asiantuntija Anne Nisén Finanssivalvonnasta?

– Tilanne tilinumeroiden muuntamisessa on sellainen, että EU-lainsäädäntö on edellyttänyt täydellistä IBAN-tilinumeroiden käyttöä 1.8.2014 alkaen. Lainsäädäntö ei siis velvoita pankkia tarjoamaan mahdollisuutta kansallisen tilinumeron käyttöön, vaan täysin päinvastoin.

– Käytännössä melkein kaikkien pankkien verkkopankeissa edellytetäänkin jo IBAN-tilinumerot, sillä ainoa virallinen käytettävissä tilinumero on IBAN.

Osuuspankin henkilöasiakkaat voivat edelleen maksaa laskuja ja tehdä tilisiirtoja vanhanmallisella tilinumerolla. Kauanko palvelu pysyy, henkilöasiakkaiden maksamisesta vastaava päällikkö Katariina Säntti OP:sta?

– Meilläkin lyhyiden tilinumeroiden muuntopalvelu päättyy syksyllä, kun etenemme suunnitellun kehittämisaikataulumme mukaan. Syksyllä meilläkään ei siis enää voi käyttää vanhoja tilinumeroita. Yrityspuolella olemme siirtyneet IBAN-muotoisiin numeroihin jo aiemmin.

Annamari Nurminen

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic