fbpx
Kanta-Häme

Vientiä oli, totta mooses!

Povatusta syvän matalapaineen säärintamasta, eli runsaasta ja piiskaavasta vesisateesta sekä harvinaisen kovista tuulista ei ainakaan Kanta-Hämeessä ollut sunnuntaina tietoakaan.

Renkoviikon sunnuntaipäivän iltahuipennusta valmisteltiin joka tapauksessa vuonna 1965 valmistuneen Sotkalinnan suojissa.

Illalla oli luvassa paluu 1960-luvun Rengon elämään Liisa Koskelaisen ohjaamassa näytelmässä Arpa kohtalon.

Päivällä olivat käynnissä täyttä häkää niin näytelmän kenraaliharjoitus kuin Jaakonjuhlan tarjoilujen valmistelut.

Äänimies Riku Ylinen fiksaili lavan edustalle aseteltujen mikrofonien herkkyyksiä säätämällä virtuaalivimpaimia tablettitietokoneensa ruudulta.

– Tila, ja sen muoto, asettavat omat haasteensa, mutta kyllä tämä tästä. Välillä pääskysten sirkutus tarttuu mikkeihin, Ylinen naurahti.

Kahvilan puolella Renko-seuran Marja-Liisa Jokela annosteli tiikerikakkuja, joita iltaa varten oli leivottu kaikkiaan 18.

Kirjavan kakun lisäksi tarjolla oli neljä kranssia ja 15 pitkoa pullaa.

– Viime vuonna juhlanäytelmä veti 200 ihmistä. Toivotaan, että tarjoiltavat riittäisivät, Riitta Ilola-Seppälä tuumasi.

Eläkkeellä oleva Jokela kävi ahkerasti Sotkalinnan pyörteissä 1960–1970-lukujen taitteessa, mutta nykyisin tanssiajalka on ollut rauhoittumaan päin.

– Kun Lasse Mårtenson esiintyi lavalla, silloin oli totta mooses vientiä. Siihen aikaan tavalliset tallaajat saivat hiihdellä tanssilattialla. Nykyisin tuntuu, että kaikki ovat tanssikurssin käyneitä parkettien partaveitsiä.

Muistoihin uppoutui myös Jari Mäkelä kesäteatterinäytelmän väliajalla.

Pienenä poikana hän näki monen monta Suomen eturivin tähteä 1960-luvun suurimman ja komeimman tanssipaikan lavalla Eino Grönistä Tapani Kansaan. Yksi on kuitenkin ylitse muiden.

– Olin todistamassa 1970-luvun puolessa välissä, kuinka eräs nuori komea kaveri saapui Sotkalinnaan tyylikkäästi helikopterilla. Myöhemmin hänestä tuli koko kansan renttu.

Mäkelään oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen tietenkin Hämeenlinnan oma poika, Irwin Goodman.

Mäkelä on myös Länsi-Rengon Esan kasvatti. Urheiluseuran, jonka ansiosta tanssilavan rakentaminen aikoinaan käynnistyi.

Sotkalinna on ollut jo monena vuonna yksi Renkoviikon päänäyttämöistä. Tiistaina näytelmä herää uudelleen eloon, torstaina Sotkalinnan valtaa Jokeri Pokeri Box, eli lastentapahtuman yleisöä viihdyttää taikuri Simo Aalto.

Kiivasta keskustelua luontokukkapitäjässä ovat aiheuttaneet myös Renkajoen lumpeet ja niiden niittämisen ajankohta juuri ennen Renkoviikkoa.

– Mielestäni niitto on ok, ajankohta vain mietityttää. Renkolaisissa asuu kotiseuturakkaus. Kun maisemaa muutetaan, herättää se pientä kohinaa, Renko-seuran sihteeri Leenamaija Vattinen arvioi.

 

 

 

Menot