Kanta-Häme Hämeenlinna

Vientiliitoilla yhteinen vaalikiertue – Hyvinvointi on viennin varassa

Vientialojen liitot tapaavat vaalikiertueellaan yhdessä eduskuntavaaliehdokkaita.
Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tulivat yhdessä puhumaan viennin puolesta eduskuntavaaliehdokkaille. Kuva: Riku Hasari

Vientiteollisuuden liitot kertovat yhdessä kansanedustajaehdokkaille, että “hyvinvointikoneesta” tulisi pitää huolta. Suomen hyvinvointi on vientiteollisuuden varassa.

– Haluamme, että ehdokkaat osaisivat ottaa vientiteollisuuden merkityksen huomioon päätöksenteossa, sanoo Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

Metalliliitto ja Teknologiateollisuus järjestivät vastaavat tilaisuudet neljä vuotta sitten. Nyt vientiteollisuuden puolesta ovat puhumassa Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton lisäksi Kemianteollisuus, Metsäteollisuus ja Paperiliitto. Työnantajien ja työntekijöiden edustajat vievät sanomaa rinta rinnan.

– Jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt olla liikkeellä jo ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

 

Suomen bruttokansantuote on jäänyt muista euromaista lähes 8 prosenttia jälkeen viime kymmenen vuoden aikana. Suomen vienti on samaan aikaan jäänyt euromaiden kehityksestä lähes 40 prosenttia.

– Teollisuuden investoinnit ovat kymmenen vuotta olleet pienemmät kuin tuotantolaitteiden kuluminen. Meillä on ollut menetetty vuosikymmen, Hirvola toteaa.

Hirvolan mielestä lisää jaettavaa tulee vain sillä, että tehdään lisää jaettavaa. Aalto pitää ongelmana, että julkista keskustelua käydään menojen kautta.

– Jos hyvinvointiyhteiskunta halutaan säilyttää, bruttokansantuotteen pitäisi kasvaa ja siitä saada veropohjaa. Julkiset menot kasvavat koko ajan.

Teollisuus työllistää suoraan ja välillisesti 1,1 miljoonaa ihmistä Suomessa. Kymmenen teollisuuden työpaikkaa tuo 13 työpaikkaa muille aloille. Verotuloja teollisuus tuo 28 miljardia euroa, mikä on 60 prosenttia kaikista verotuloista.

– Toivomme, että nämä tiedot olisivat päättäjien tiedossa, Hirvola sanoo.

 

Kotimaisen teollisuuden suosimista pidetään myös ekotekona. Suomalainen tuotanto on erittäin ympäristöystävällistä, kun sitä verrataan muihin maihin.

– Toivomme, että tuotantoa ei siirretä lyhytnäköisillä päätöksillä esimerkiksi Kiinaan.

Hirvola muistuttaa, että Suomen päästöt eivät ratkaise. Suomen merkitys voi olla hyvät referenssit.

EU:n tai Suomen energiaverotus tai päästökaupan kaltainen ohjaus eivät koske niiden ulkopuolelle jääviä maita. Vientialojen järjestöjen mielestä samanlaiset tuotannon rasitteet on saatava kaikkiin maihin tai tuonnilta pitäisi kerätä hiiliveroa.

– Kun päästöistä keskustellaan julkisesti, otetaan esimerkiksi esille, kuinka paljon Outokummulla on päästöjä. Unohdetaan, miten niitä pitäisi verrata, Aalto huomauttaa.

 

Järjestöjen mielestä vientiteollisuuden menestys varmistaa, että Suomessa on hyvä yrittää, asua ja tehdä töitä. Vientiliitoilla on yhteinen kolmen otsikon ohjelma menestyksen edellytyksistä: 1) Monipuolisesti osaavia työntekijöitä, 2) Suomi ketterä ja kehityksen kärjessä sekä 3) Suomi tarjoaa kansainvälisesti kilpailukykyisen toimintaympäristön.

Vientiteollisuuden liitot tapaavat vaalikiertueellaan eduskuntavaaliehdokkaita 16 paikkakunnalla. Maanantaina järjestöillä oli tapaaminen Hämeenlinnassa. HÄSA

Kommentti: Barrikadeille olisi pitänyt nousta ajoissa

On historiallista, että vientialojen ammattiliitot ja teollisuudentoimialajärjestöt käyvät yhteistä eduskuntavaalikampanjaa. Yhteiskunnan rintamalinjat ovat toisenlaisia kuin menneillä vuosikymmenillä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi hyvin mietteliäästi, että vientiteollisuuden järjestöjen olisi pitänyt lähteä yhdessä vaalikiertueelle aikaisemmin.

Sanoma ei todellakaan ole mennyt perille, jos katsotaan 2000-luvun päätöksiä ja tapahtumia. 15 vuotta sitten Suomen kansantalous oli ylijäämäinen ja työttömyys oli katoamassa. Viennin kymmenen vuoden takainen romahdus paikattiin velalla. Suurimman hinnan kaikesta ovat maksaneet vientialojen irtisanotut työntekijät.

Suomesta on tehty vahvasti alijäämäinen ja velkaantuva kansakunta. Viime viikkojen keskustelu vanhustenhuollosta kertoo, miten pahoinvointi on levinnyt.

Keskustelu on kuitenkin karannut yhä kauemmaksi taloudellisista tosiasioista. Yksikään puolue ei ole ottanut eduskuntavaalien pääteemaksi tuotannon ja talouden kasvattamista.