Kanta-Häme

Vientilupa vielä tänä syksynä?

Suomalaisen elintarviketeollisuuden kannattaa katsoa Venäjän sijaan nyt vähän pidemmälle, aina Kiinaan asti.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) paljasti maanantaina, että Suomen vientiponnistelut ovat tuottamassa positiivista tulosta Kiinassa.

Hän kävi äskettäin Kiinassa vienninedistämismatkalla tapaamassa kiinalaisia ministereitä, jotka olivat puolestaan vierailleet elokuussa Suomessa tutustumassa täkäläiseen elintarviketuotantoon.

– He olivat erittäin tyytyväisiä näkemäänsä, ja ovat erittäin kiinnostuneita meistä. Toivon, että sianlihalle ja maitojauheelle saadaan vientilupa vielä tämän syksyn aikana, Orpo sanoo.

Vientituotteet kuntoon

Hänen mukaansa kiinalaisten kiinnostuksen vakavuudesta kertoo muun muassa se, että Kiina ehdotti Suomelle seitsemäntenä maana maailmassa digitaalista tietovaihtoa.

– Kun lupa on saatu, on suomalaisten elintarvikealan yritysten kuten esimerkiksi Valion, Atrian ja HK:n vuoro lähteä Kiinaan. Sitten on lähinnä heistä kiinni, että tuotteet ja tuotanto on kunnossa Kiinan markkinoille, Orpo sanoo.

Sianlihan ja maitojauheen jälkeen tarkasteluun tulevat muut liha- ja maitojalosteet. Orpo on kaavaillut suuntaavansa osan hallituksen viennin edistämiseen osoittamasta 1,3 miljoonasta eurosta Kiinan elintarvikevientiin.

– Kiinaan tarvitaan ihminen, joka keskittyy nyt kokonaan elintarvikevientiin. Ei se toki koko summaa vie, ehkä vain muutamia kymmeniätuhansia euroja, Orpo sanoo.

Seitsemän vuoden prosessi

Orpo korostaa, ettei Kiinaan katsella nyt vain Venäjän-kaupan tyrehtymisen ja EU:n asettamien vientipakotteiden vuoksi.

Kyse on paljon pidemmästä prosessista, joka alkoi jo kauan ennen Ukrainan kriisiä.

– Meillä kävi ajoituksen kanssa tuuri, sillä tätä on puuhattu jo seitsemän vuotta. Jari Koskinen oli ehtinyt kutsua kiinalaiset kylään, Orpo antaa tunnustusta hauholaiselle edeltäjälleen.

Hän kertoi Kiinan-matkansa tuloksista maanantaisella vierailullaan loppilaisella maitotilalla.

Venäjä-pakotteet tuntuvat tilissä

Portaankorvan tilan emäntä Liisa Salmela kuunteli ministerin viestiä tarkalla korvalla, sillä Venäjän pakotteet vievät tällä hetkellä maitotilistä tuntuvan osan.

– Maidon litrahinta laski kuun alussa neljällä sentillä, mikä tarkoittaa 15 prosenttia pienempää tiliä ensi kuussa. Vuositasolla puhutaan ehkä noin 15 000 eurosta, Salmela pohtii.

Tilan 110-vuotias navetta on remontoitu 2000-luvun alussa ja muutaman vuoden kuluttua tulisi päättää mahdollisista seuraavista investoinneista.

– Juuri nyt ei ole mahdollisuutta mihinkään sellaiseen, Salmela toteaa.

Orpo valoi uskoa maitoalan tulevaisuuteen, jonka hän näkee valoisana. Hänen mukaansa Kiinan kiinnostus kertoo siitä, että puhtaaksi mielletyllä suomalaisella ruoalla on kysyntää maailmalla.

Myös suomalaiset ovat alkaneet arvostaa lähellä tuotettua ruokaa.

– Itse asiassa tämä nyt päällä oleva kriisi on palvellut suomalaista ruoantuotantoa. On tajuttu, ettei se ole suinkaan itsestäänselvyys. Se näkyy ihmisten ostokäyttäytymisessä, Orpo sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic