Kanta-Häme

Vientimies näkee valoa tunnelin päässä

Pitkän päivätyön Rautaruukilla tehnyt tuotepäällikkö Matti Uschanov ihmettelee, ettei Hämeenlinnan seudulla ole syntynyt ohutlevyä hyödyntävää teollisuutta.

– Ohutlevy on Hämeenlinnan tehtaan päätuote. Täällä ei ole kuitenkaan ohutlevyä jalostavaa teollisuutta, kuten esimerkiksi kevyttä konepajateollisuutta eikä myöskään erilaisia rakennustuotteita valmistavia yrityksiä. Lähimmät Ruukin ohutlevyn hyödyntäjät löytyvät Lahden, Riihimäen ja Forssan seuduilta.

Uschanovin mukaan Hämeenlinnan seudulla löytyy osaamista ja tilausta tämänkaltaisille teollisuusyrityksille.

– Hyvä kysymys on, mistä tämä johtuu. Asiaan on onneksi herätty, ja nyt kaivataan hyviä ideoita.

Tuotepäällikkönä Uschanov vastaa Rautaruukilla pinnoitettujen ohutlevyjen myynnin tuesta.

– Markkinoilla ei ole tällä hetkellä vetoa, mutta valoa on jo näkyvissä. Keski-Euroopassa talous on hienoisessa nousussa, mikä tarkoittaa sitä, että kysyntä alkaa täälläkin elpyä. Kotimaassa joillakin yrityksillä menee tosi hyvin.

Sopivan kokoinen tehdas

Hämeenlinnan tehdasta Uschanov luonnehtii moderniksi tehtaaksi, jonka etuna on täsmällinen toimintatapa.

– Tehdas on sopivan kokoinen toimimaan joustavasti verrattuna kankeampiin, isoihin ulkomaisiin kilpailijoihimme.

Uschanov ei usko, että suomaisten työntekijöiden korkeat palkat olisivat syynä suomalaisen teollisuuden vaikeuksiin.

– Telakkateollisuus on Länsi-Euroopassa heikoissa kantimissa. Hintakilpailu on rajua, Kiinassa ja Etelä-Koreassa laivoja tehdään huomattavasti halvemmalla kuin Euroopassa. On sääli, että STX:n Rauman telakka joutuu lopettamaan toimintansa.

Rautaruukilla Uschanov on toiminut pitkään myyntitehtävässä. Hän hoiti muun muassa Rautaruukin meriteollisuustuotteiden myyntiä Suomen telakoille.

Tanskasta ei opittavaa

Uschanov toimi muutaman vuoden Rautaruukin tehtaanjohtajana Tanskan Nyköpingissä.

– Tanskassa oli vieras ympäristö ja vieras kieli, mutta mitään olennaista uutta opittavaa tanskalaisesta liikkeenjohdosta meillä ei ollut.

Uschanovin mukaan Hämeenlinna pyrki pitkään leimautumaan kulttuuri- ja koulukaupungiksi. Hän oli jopa havaitsevinaan jonkinlaista teollisuusvastaisuutta.

– Nykyisin tilanne on täysin muuttunut. Hämeenlinnan kaupungin suhtautumisessa teollisuuteen ei ole moitteen sijaa.

Matti Uschanov on vahvasti työorientoitunut ihminen. Hän toimi 1990-luvulla joitakin vuosia Hämeen kauppakamarin ulkomaankauppavaliokunnan puheenjohtajana. Nykyisin työlle vastapainoa tarjoavat useimpien kuusikymppisten tapaan mökkeily, kalastus ja golf. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020