Kanta-Häme

Vieras houkuttaa, mutta tuttua tilataan

Suussa maistuu hieman sitruunaiselta, raikkaalta, maltaiselta ja, noh, oluelta.

Mahtaako lasiini kaadettu neste olla alea vai vahvasti humaloitua lageria, minulla ei ole harmainta aavistusta. Siitä olen kuitenkin varma, ettei kyseessä ole tukeva stout.

Arvailu oluen laadusta osoittautuu toivottomaksi, mutta oluttietämykseni on keskitasoa, olutravintola Birgerin baarimikko Jari Wilska lohduttaa. Kyseessä on tumma ja vahva, amerikkalaisella cascade-humalalla ryyditetty vehnäolut, joka vastaa vahvuudeltaan bockia.

– Aika vähäistä tavanomaisen asiakkaan asiantuntemus on. Yleensä se on yhä vaaleata lageria, mitä halutaan. Pale ale on monelle sokki, jos sitä tarjoaa.

Erikoisoluesta valmiita maksamaan

Erikoisoluiden kulutus on jatkuvassa kasvussa, vaikkakin yhä marginaalista.

Birgerin valikoimassa on 80–90 erilaista olutta, mutta kaikesta ravintolassa myydystä oluesta noin puolet lasketaan kahdesta hanasta: toisesta tulee kotimaista ja toisesta tsekkiläistä peruslageria. Suurin este erikoisoluiden menekin kasvulle on hinta.

– Erikoisoluiden hinnat karkaavat helposti käsistä. Kuluttajan kipuraja hanaoluelle on siinä kahdeksan euron paikkeilla, Wilska arvioi.

Varsinkin kotimaisten pienpanimoiden tuotteet ovat Wilskan mukaan usein liian kalliita.

– Pullotavarasta harrastajat maksavat mukisematta kympinkin, jos oluessa on jotain erikoista. Tavallinen kuluttaja hätkähtää, jos pullon hinta on yli yhdeksän euroa.

Mikä oikeastaan enää on ”erikoisolutta”, Wilska miettii.

– Ennen kaikki muut kuin kotimaiset olivat erikoisoluita. Enää yksikään maailmanmerkki ei ole, sillä niitä saa lähes joka baarista.

Katkeruus on muotia

Wilskan mukaan varsinkin matkailu on laajentanut suomalaisten oluenystävien makumaailmaa.

Stellat ja Red Stripet tunnetaan, koska niitä on ulkomaanmatkoilla juotu. Ja jos kesälomalla on käyty Kreikassa, tiskillä tilataan Mythosta.

Mutta mikä on trendikkäintä olutta tällä hetkellä?

– Brittityyliset, vahvasti katkeroidut pale alet. (HäSa)

Päivän lehti

7.4.2020