Kanta-Häme

Vieraslajeja kitketään Hämeenlinnassa lähes sadan hengen talkoilla – "Olemme aika pulassa"

Jättipalsamin hävittämiseen tarvitaan kaupunkilaisten apua, koska riesa on levinnyt niin laajalle.
Euroopan komission rahoittaman DAISIE-tietokannan mukaan jättipalsami kuuluu Euroopan sadan pahimman vieraslajin joukkoon. Kuva: Pekka Rautiainen, Arkisto
Euroopan komission rahoittaman DAISIE-tietokannan mukaan jättipalsami kuuluu Euroopan sadan pahimman vieraslajin joukkoon. Kuva: Pekka Rautiainen, Arkisto

Ainakin 96 hämeenlinnalaista on ilmoittautunut mukaan vieraslajien kitkentätalkoisiin torstaina.

Talkoot järjestää kaupunkirakenne, jonka työntekijöitä on mukana kitkemässä kasveja kuudessa eri kohteessa ympäri kaupunkia. Puistomestari Jouko Keskimaa kertoo, että käytännössä lähes kaikissa paikoissa hävitetään jättipalsamia.

– Jättipalsamin kanssa olemme aika pulassa. Se on levittäytynyt niin vaikeisiin kohteisiin. Nämä talkoot ovat vasta alkua, jos oikeasti tähdätään jättipalsamin hävittämiseen, Keskimaa sanoo.

Jättipalsami on Hämeenlinnassa laajimmin levinnyt vieraslaji. Sen torjuminen onnistuu parhaiten kitkemällä kasvi viimeistään kukinnan alkuvaiheessa.

Kasveista eroon vuosien työllä

Toinen torjuttava vieraslaji on lupiini, jota torjutaan myös parhaiten niittämällä ja kitkemällä kasvit viimeistään heti kukkimisen jälkeen, ennen siementen kypsymistä. Lupiinia kitketään torstaina rantareitillä Sairionrannan arvoniityllä.

Vieraslajeista voi päästä huolellisella, ajoissa tehdyllä kitkemisellä eroon jo parissa vuodessa. Pahimmillaan samoja haittakasveja joudutaan kitkemään jopa viitenä vuotena peräkkäin, ennen kuin niistä päästään lopullisesti eroon.

– Sitoudumme nyt valittujen kohteiden kitkemiseen 3–5 vuoden ajan. Lajit eivät häviä kerrasta. Jos tänä vuonna kitketään ja ensi vuonna ei, kaikki alkaa alusta, Keskimaa kertoo.

Isompia talkoita tarvitaan

Vieraslajien kitkentätalkoot järjestetään torstaina Sairionrannan lisäksi Karnaalinpuistossa, Kaupunginpuistossa, Hauholla urheilukentällä ja matonpesupaikalla, Lammin matonpesupaikalla sekä Rengossa Tuikontien muuntamolla.

Tulevaisuudessa Hämeenlinnassa täytyy järjestää uusia isompia kitkentätalkoita. Jouko Keskimaan mukaan haitallisia vieraslajeja ei ole enää mahdollista hävittää kaupungin oman henkilöstön voimin.

– Vieraslajit ovat levinneet niin laajalle ja monessa paikassa hankaliin kohteisiin. Kitkeminen on hidasta ja vaivalloista, kun kohteissa ei voi käyttää koneita. HäSa

 

Lue lisää:

Yli 10 uutta vieraslajia määritelty – Listalla mukana myös tunnettu kurtturuusu (24.5.2019)

Uudet vieraslajit uhkaavat Suomea – Hämeenlinnan seutu jatkaa taistelua valtaajia vastaan (10.1.2019)

Päivän lehti

18.1.2020