Kanta-Häme

Vieroitusoireet estivät Marjaa pääsemästä eroon mielialalääkkeistä – Lääkekeskeinen hoito saa häneltä ankaraa kritiikkiä

Viisikymppinen Marja taistelee jo neljättä kertaa eroon lääkkeestä.
Marja kertoo lukuisista painajaismaisista oireista, joita hän on saanut yrittäessään vieroittautua mielialalääkkeestä, jota hän on käyttänyt vuosikausia.
Marja kertoo lukuisista painajaismaisista oireista, joita hän on saanut yrittäessään vieroittautua mielialalääkkeestä, jota hän on käyttänyt vuosikausia.

Marja oli alle kolmikymppinen, kun hän haki lääkäristä apua hyperventilointiin eli liikahengitykseen. Paniikkihäiriöstä ei ollut kyse.

Jälkeenpäin Marja tiedosti, että hengitysvaikeudet johtuivat todennäköisesti hänen siihen aikaan kokemastaan henkisestä väkivallasta.

Lääkäri määräsi oireisiin Seroxat-nimistä lääkettä, jonka vaikuttava aine on paroksetiini. Lääkettä käytetään muun muassa masennuksen ja paniikkihäiriön hoitoon.

Nyt Marja on viisikymppinen ja taistelee ankaria vieroitusoireita vastaan yrittäessään jo neljättä kertaa lopettaa lääkkeen käytön.

”Lääkehoito ei riitä”

Marja ei siedä vallitsevaa toimintamallia, jossa ihmisiä hoidetaan pelkillä lääkkeillä.

Hänen oma tarinansa masennuslääkkeen käyttäjänä alkoi tilapäisestä vaikeasta elämäntilanteesta. Lääke poisti oireen eli hyperventiloinnin, mutta toi tilalle vuosikausien väsymyksen, latistuneet tunnekokemukset sekä painajaismaisten vieroitusyritysten aiheuttamat traumat.

Marja uskoo, että tilanne ei ole muuttunut 1990-luvulta, jolloin hän itse sai masennuslääkereseptinsä vartin lääkärikäynnillä. Kymmenen kerran terapiajakson hän sai vasta omasta vaatimuksestaan.

Resepti uusittiin tapaamatta

Resepti uusittiin kerta toisensa jälkeen ilman lääkärin tai terapeutin konsultaatiota. Näin kului vuosikausia. Marja kävi töissä, meni naimisiin ja sai lapsia.

Marja yritti kolmeen eri kertaan luopua lääkkeestä pienentämällä annosta vähitellen. Veroitusoireet iskivät ennen pitkää eikä arki sujunut.

Lapsista oli mahdoton huolehtia, kun taju saattoi mennä hetkenä minä hyvänsä. Huimaus oli niin pahaa, ettei hän kyennyt hakemaan postia laatikosta. Hän kärsi muun muassa univaikeuksista ja näköhäiriöistä.

Hän koki myös dissosiaatiohäiriöitä eli eräänlaisia epätodellisuuden tunteita.

Marjan oli pakko palauttaa lääkeannostus entiselle tasolle päästäkseen kamalista olotiloista eroon.

Ylivoimaiset vieroitusoireet

Kolme vuotta sitten Marja päätti, että on neljännen ja viimeisen yrityksen aika. Lääkeannosta on tiputettu hiljalleen. Oireet ovat kutakuinkin samoja kuin edellisilläkin kerroilla, mutta siedettävämpiä.

Vaikka oireet ovat ilmaantuneet vain lääkeannoksen pienentämisen yhteydessä, lääkärit eivät ole aiemmin yhdistäneet niitä lääkkeen vieroitusoireiksi.

Pahimpien fyysisten oireiden takia hän on käynyt lääkärissä. Kun hänen kehonsa vasen puoli puutui kokonaan, hänellä epäiltiin aivoinfarktia. Pää kuvattiin, mutta puutumiselle ei löydetty selitystä. Sydänfilmit otettiin, kun Marjalla oli rytmihäiriöitä, sydämen muljahtelua ja kiihtynyt leposyke. Niillekään ei löytynyt selitystä.

Marjalle tuli ihottuma, eikä senkään syytä osattu todentaa. Verikokeet otettiin sen varalta, että maksassa olisi jotain vikaa. Ei ollut. Ihottuma meni ohi parissa viikossa.

”Miten pitää puolensa?”

Marja huomauttaa, että masennuslääkkeitä määrätään jopa PMS- tai vaihdevuosioireisiin. Masennuslääkkeitä eivät käytä vain mielenterveysongelmista kärsivät.

Marja naurahtaa ironisesti kertoessaan, että vieroitusoireiden myötä hän on saanut uusia diagnooseja. Jokaiseen oireeseen on tarjottu hoidoksi uutta lääkettä. Niitä Marja ei ole ottanut vastaan.

Marja korostaa, että kaikista vaikeuksistaan huolimatta hän ei ole kokenut masennusta, vaikka sitä hänen diagnoosikseen tyrkytettiinkin hänen valitellessaan väsymystä.

Se on saanut hänet miettimään, miten vaikeaa masentuneen henkilön voi olla pitää puoliaan lääkärin vastaanotolla. Marja haluaa olla heidän äänitorvensa. Hän kertoo perehtyneensä aiheeseen niin paljon, että voisi kirjoittaa siitä kirjan. Hän näyttää Isossa-Britanniassa keväällä julkaistua tutkimusta siitä, miten masennuslääkkeistä pitäisi vieroittautua, jotta se kävisi mahdollisimman kivuttomasti.

Kohtalotovereita on ainakin 500

Marja on löytänyt kohtalotovereitaan vieroitusoireista kärsivien vertaistukiryhmästä, johon kuuluu noin 500 jäsentä ympäri Suomea.

Todellisuudessa vieroitusoireista kärsiviä on varmasti enemmän. Kelan tilaston mukaan vuonna 2018 Suomessa oli 470 000 masennuslääkkeen käyttäjää. Brittitutkimuksen mukaan mielialalääkkeen vieroitusoireista kärsii yli puolet niiden käyttäjistä.

– Osa heistä ei pääse lääkkeistä eroon, vaan he saavat vieroitusoireita, jäävät sairaslomalle ja sitten ehkä sairaseläkkeelle. Tämä kierre täytyy purkaa, Marja sanoo tuohtuneena.

Nyt Marja on työtön, sillä vieroitusoireet eivät hänen mukaansa ole käyneet sairasloman perusteeksi.

– Lääkärini sanoi, että aivoni toipuvat entiselleen ehkä viidessä vuodessa. LM–HÄSA

Marjan nimi on muutettu.

 

Päivän lehti

26.2.2020