Kanta-Häme

Viestittely ja somen käyttö aiheuttavat vaaratilanteita liikenteessä – autoilijoiden huolestuttava käytös kasvussa

Kännykän käytöstä autoillessa on puhuttu huolestuneeseen sävyyn jo pitkäään.

– Kännyköitä käytetään yhä enemmän viestittelyyn, sosiaalisen median ja verkon selaamiseen perinteisen puhumisen sijaan. Tämä näkyy myös autoilussa ja on tällä hetkellä nopeimmin kasvava riskitekijä liikenteessä, kertoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan autoilijoista 46 prosenttia kertoo käyttäneensä viimeisen vuoden aikana autoa ajaessaan puhelinta ilman hands free -laitetta.

Suurin osa vastanneista kertoo puhuneensa kännykällä.

Joka kolmas kertoi käyttäneensä puhelinta viestittelyyn joko tekstiviesteillä tai WhatsAppin kaltaisilla pikaviestisovelluksilla.

Nuorista alle 24-vuotiaista ajon aikana kännykkää käyttäneistä kuljettajista kaksi kolmasosaa kertoo käyttäneensä kännykkää viestittelyyn ajon aikana.

– Nykytutkimuksen valossa matkapuhelimen käyttö muuhun kuin puhumiseen autossa ajon aikana on kaikkein riskialtteinta. Katseen siirtyminen pois liikenteestä moninkertaistaa onnettomuusriskin, koska kuljettaja ei tällöin ehdi reagoida yllättäviin tilanteisiin liikenteessä, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen. 

Euroopan komissio on arvioinut, että Euroopan teillä tapahtuvissa liikenneonnettomuuksissa 10–30 prosentissa tarkkaamattomuus on yhtenä riskitekijänä.

Kyselyn tulokset selviävät Arjen katsaus -tutkimuksesta. Kyselyyn vastasi 1001 ihmistä.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic