Kanta-Häme

Vihaiset linnut naurattavat

Arkkitehti Taina Anttila tunnustaa, että hän on opetellut pelaamaan Angry Birdsiä.

– Pelaaminen helpotti tunnelmaan pääsyä, yhtyy nauruun Anttilan kollega Asko Kaipainen.

Anttilan, Kaipaisen ja Antti Konolan Arkkitehtitoimisto Kaipainen oy on vastannut Vuokattiin vanhaan teollisuushalliin rakennetun liikuntapuiston arkkitehti- ja pääsuunnittelusta.

Taina Anttila oli viikonlopun pelaamisen jälkeen huomannut, että siihen jää helposti koukkuun.

– Suosittelen kaikille rakennusalan ihmisille.

Angry Birds pätevöittää ainakin purkuhommiin.

– Pelaamalla voi täydentää rakennusalan opintoja.

Arkkitehdit ovat tyytyväisiä – ja mikä harvinaista: myöntävät auliisti, että suunnittelutyön kuluessa on ainakin ”keskimääräistä vähän enemmän hymyilyttänyt”.

– Elämä on tyytyväisenä paljon mukavampaa.

Tiettyä vaihtelua arkkitehtitoimiston rutiineihin on ollut tarjolla.

Vertailun vuoksi:

– Olemme viime aikoina myös hoitaneet rakennuslupia matkaviestintukiasemille, joissa on 36 metrin tolppa ja sen alapäässä 3 neliömetrin koppi.

Tarjous kesken lomien

Aivan tavanomaisesta suunnittelutyöstä ei ollut alun alkaenkaan kysymys. Aikataulu oli tiukka. Yhteistyötarjous tuli kesken kesälomien Insinööritoimisto TähtiRannan kautta.

– Yhtiön Kajaanin toimistosta oli otettu yhteyttä Hämeenlinnan TähtiRannan yksikköön, jonka kanssa olemme tehneet aikaisemminkin yhteistyötä, kertoo Asko Kaipainen. Hän poikkesi houkuttelevan tarjouksen jälkeen Vuokatissa kesälomamatkallaan heinäkuussa.

Kaipaista vastassa oli kuvaputkitehdas Valcon tuotantotilaksi aikoinaan alun pitäen rakennettu harmaa ja ankea teollisuushalli, jota tyhjennettiin juuri elektroniikkatehtaan koneista.

Miettimisaikaa ei tarvittu, vaan päätös oli heti selvä.

– Meillä on sellainen asenne, että kun työtä tarjotaan, siihen tartutaan, sanoo Taina Anttila, jonka mukaan aluksi koko hankkeesta ei voinut hiiskua mitään julkisuuteen.

Tavoite tuntui hurjalta

Päämääräksi oli asetettu avaus joulun matkailusesonkiin mennessä.

– Se tuntui hurjalta, kun talotekniikka piti rakentaa täysin uusiksi, kun teollisuustila muutettiin julkiseksi yleisötilaksi, kuvailee Asko Kaipainen.

– Käyttötarkoituksen muutos edellytti tietyt lupajärjestelyt, lisää Antti Konola.

UIkoseinät ovat pysyneet paikoillaan, mutta rakennuksen sisätilat on mullistettu täysin.

Aktiviteettipuiston rakenne- ja talotekniikkasuunnittelu on hämeenlinnalaista käsialaa – siitä on vastannut Vanajantiellä toimiva TähtiRannan Hämeenlinnan yksikkö.

– Kohde on kaukana, mutta se ei ole haitannut, kun suunnittelijat ovat lähellä toisiaan ja palavereita on pystytty pitämään meillä, sanoo Taina Anttila.

Lopputulos yllätys

Asko Kaipainen on käynyt ahkerasti Sotkamossa viime kesän jälkeen, mutta esimerkiksi Taina Anttilalle joulukuun avajaiset ovat ensimmäinen kerta, kun hän menee tutustumaan paikkaan.

– Viemme koko henkilöstön avajaisiin. Kaikki on silloin uutta ja yllätyksellistä, sanoo Taina Anttila.

– Avajaisissa vasta nähdään, mitä siellä oikein on.

Taina Anttila sanoo olevansa ylpeä, kun Arkkitehtitoimisto Kaipainen pyydettiin mukaan urakkaan. Hän myös myöntää, että mahdollisuus päästä jatkossa mukaan vastaaviin hankkeisiin houkuttelee.

Pääsuunnittelija Asko Kaipaisen lisäksi Vuokatin aktiviteettipuistoa ovat olleet Arkkitehtitoimisto Kaipaisesta suunnittelemassa Juha Mikkola ja Sinja Kaipainen. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic