Kanta-Häme

Vihannesten kotimaisuus on tärkeää suomalaisille

Kotimaisten kasvihuonevihannesten tunnus, vihreä-sinivalkoinen sirkkalehtimerkki, on nyt tunnetumpi kuin koskaan aikaisemmin.

98 prosenttia täysi-ikäisistä suomalaisista tunnistaa merkin.

– Koskaan aikaisemmin merkin tunnettuusmittauksissa ei ole saavutettu näin korkeaa lukemaa. Merkki lukeutuneekin valtakunnan parhaiten tunnettuihin brändeihin, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Jalkanen kertoo, että Suomessa viljellään vuodessa 40 miljoonaa kiloa kurkkuja ja saman verran tomaatteja. Se on liki kolminkertainen määrä asukaslukuun suhteutettuna, kun verrataan muihin pohjoismaihin. Ruukkusalaatteja täällä kasvatetaan yli 110 miljoonaa vuodessa. Ne ovat kolme eniten ostettavaa kotimaista kasvista, ja kaikkia niistä on mahdollista kasvattaa talvikaudella kasvihuoneissa.

– Suomessa omanmaalaisia tuotteita arvostetaan, Jalkanen sanoo.

Jalkanen on kiertänyt puhumassa kotimaisesta tuotannosta ja sen merkityksestä muilla mantereilla asti.

– Monet muut tahtoisivat ottaa oppia suomalaisista, niin pohjoismaissa kuin kauempanakin.

Kauppapuutarhaliitto teetätti sirkkalehtimerkin imagotutkimuksen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:llä tammikuun lopulla. Kyselyä varten haastateltiin kautta maan 1 107 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista.

– Vähintään yhtä tärkeää kuin merkin tunnettuus, on sen kuluttajille viestimät arvot. Näistä selvästi tärkein on turvallisuus. 84 prosenttia vastanneista katsoo, että sirkkalehtimerkityt tuotteet ovat jonkin verran tai huomattavasti turvallisempia kuin tuotteet, joissa merkkiä ei ole, Jalkanen selvittää.

Syitä tuotteiden turvallisuuteen ei vastaajilta erikseen kysytty, mutta Jalkanen pitää niitä itsestäänselvinä.

Suomalaisiin vihanneksiin luotetaan kokemuksen pohjalta. Myös tutkimusten mukaan Suomessa on maailman puhtaimmat vihannekset. Tämä johtuu Jalkasen mukaan yksinkertaisesti siitä, että meillä on talvi. Se puhdistaa pahimmat ongelmat tieltään kerran vuodessa.

– Myrkytyksiä ei tarvitse tehdä ollenkaan niin paljon kuin lämpimämmissä maissa, kun talvi putsaa pöydän kerran vuodessa.

Turvallisuuden lisäksi suomalaiset arvostavat kotimaisten vihannesten laatua ja työllistävää vaikutusta.

Tutkituista tasan puolet kertoi ostavansa aina automaattisesti kotimaisia vihanneksia. Noin kolmannes kertoi valitsevansa kotimaisen, jos hinta on sama kuin ulkomaisella.

Yksikään vastaaja ei ilmoittanut ostavansa aina ulkomaalaisia tuotteita.

Sirkkalehtimerkki on ollut käytössä vuodesta 1989 lähtien. Sitä voidaan käyttää vain Suomessa viljellyillä puutarhakasveilla ja ruokaperunalla.

Merkin käyttö edellyttää laatujärjestelmään liittymistä sekä sopimusta merkin käytöstä. Merkin omistaa Kotimaiset Kasvikset ry. HÄSA

Päivän lehti

13.8.2020