Kanta-Häme

Vihattu ja rakastettu hauki nousi trendikkääksi

Meille on opetettu vuosia, että hauki on kala, mutta onko se sitä? Vihattu ja rakastettu peto on vihdoin uinut gourmetpöytiin, ja saanut tuekseen yli 14 000 kaverin facebookryhmänkin. Seuraavaksi trendikalaksi povataan ahventa.
Mikko Salonen ei koskaan unohda tunnetta, kun hän sai kolmannella heitolla 16,5-kiloisen hauen viime vuonna. Ei haukea joudu väsyttämään, kun on oikeat välineet. Minulta meni pari minuuttia saada se kala veneeseen, Salonen muistelee.

Kaikkien aikojen ensimmäisillä Haukifestareilla Tyrvännössä povataan, että 20-kiloinen hauki tarttuu koukkuun 2–3 vuoden aikana.

Väite on pakko uskoa, kun sen esittää 16,5-kiloisen hauen vuosi sitten saanut Mikko Salonen. 128-senttinen kala päästettiin takaisin järveen, sillä Salonen kannattaa muiden hauenkalastusaktiivien tavoin vastuullista kalastusta.

Vastuullisuus ei tarkoita, etteikö kalaa voisi pyydystää pannulle saakka. Se tarkoittaa sitä, että ne kalat, joita ei syödä, päästetään vapaaksi.

– Suuret hauet tuottavat geneettisesti elinvoimaisimmat jälkeläiset. Lisäksi suuret hauet pitävät tehokkaimmin kurissa vesistöä rehevöittävää särkikalakantaa. Jos haluan syödä haukea, syön mieluummin keskikokoisia kaloja. Suurissa on eniten ympäristömyrkkyjä, Salonen luettelee.

Hauenkalastajat Suomen ensimmäinen tapahtuma syntyi Tyrväntöön hotelli Petäykseen Hauenkalastajat-facebookryhmän innostamana. Ryhmä on kerännyt jo yli 14 000 haukihullua yhteen.

Oman osakeyhtiön, Hauenkalastajat Suomi oy:n, innokkaat harrastajat perustivat nimenomaan järjestämään erilaisia haukitapahtumia.

– Hauki on nyt trendikäs ja sen suosio kasvaa koko ajan. Meille tärkeintä on puhua paitsi kalasta myös vastuullisesta kalastuksesta, Anne-Maarit Sepling ja Mikko Salonen Hauenkalastajat Suomi oy:stä sanovat.

Suurimmalla osalla ihmisistä on hauesta mielipide. Sitä pidetään ruokana mauttomana ja puisevana, mutta kalana lajitovereitaan popsivana kannibaalina ja omaa etuaan tavoittelevana opportunistina.

Hauen ystävät nyökyttelevät ja muistuttavat, että kalalla on sitä paitsi komeissa leuoissaan peräti 700 hammasta.

– Haukea pidettiin pitkään roskakalana, joka vedettiin rannalle kuolemaan. Vasta nyt se on alkanut saada mainetta myös hyvänä ruokakalana. Etenkin hauesta tehdyt erilaiset haukijalosteet ovat lisänneet kalan suosiota, Hotelli Petäyksen keittiömestari Sami Lehtonen korostaa.

Lehtonen tarjoili Haukifestareilla suuren suosion saavuttaneita haukiburgereita ja erityisenä herkkuna pidettyä kylmäsavustettua haukea.

– Hauki on hankala kala käsitellä ruotojen takia. Sen takia se jauhettiin aikaisemmin soseeksi, josta tehtiin kalapullia. Nyt haukea on tarjolla vaikkapa pikkelöitynä, Lehtonen sanoo.

Luonnonvarakeskuksen mukaan haukea kalastettiin vuonna 2015 enää 7,5 miljoonaa kiloa pääasiassa sisävesistä. Ammattikalastajat pyydystivät kalasta ainoastaan vähän yli 300 000 kiloa, lopun saaliista kalastivat vapaa-ajan kalastajat. Hauki onkin säilyttänyt kakkossijansa heti ahvenen jälkeen.

Anne-Maarit Sepling sanoo, että vaikka kalastus onkin yksi suomalaisten suosituimmista harrastuksista, on harrastajien määrä pudonnut puolella miljoonalla. Tällä hetkellä vapaa-ajan kalastusta harrastaa 1,8 miljoonaa suomalaista.

– Kalastus on hieno ja halpa harrastus. Lapset ja nuoret ovat onneksi innostuneet lähtemään mukaan, Sepling sanoo.

Haukifestareilla esiteltiin uusia innovaatioita. Hyvinkäältä festareille tulleet Totte Vivolin ja Harri Niskanen tutustuivat erityisen uteliaina kumisiin haukijigeihin eli pehmovieheisiin. Miehet olivat tulleet festareille oma vene mukanaan.

– Kalastus tuo elämään mukavasti jännitystä ja on tapa rentoutua. Toivottavasti saamme joskus vielä suuren hauen. Nyt olemme saaneet vasta 9- ja 7,5-kiloiset hauet, miehet myöntävät. HäSa

Haukifestarit jatkuvat tänään sunnuntaina kello 9–15 Hotelli Petäys Resortissa Hattulassa. Pääesiintyjänä on ruotsalainen hauenkalastuksen suurmies ja pioneeri, Fly vs Jerk -kalastuskilpailuohjelmastakin tuttu Stefan ”Trumman” Trumstedt. Koko perheen tapahtumassa on ohjelmaa myös lapsille.

Opportunisti kannibaali

Hauki on petona oman edun tavoittelija, joka syö kaikkea sitä kalaa, jonka se helpoimmin saa. Jos muuta ei ole tarjolla, kelpaavat sille muut hauetkin.

Hauki kutee keväällä jäiden lähdön jälkeen. Se levittää mätinsä laajalle alueelle, ja poikaset kuoriutuvat kahdessa viikossa.

Hauki voi elää luonnossa jopa 30-vuotiaaksi.

Kalan ainoa vihollinen on ihminen. Erityisen suosittu saaliskala se on Suomessa ja Venäjällä.

Haukea pidetään paikoin Pohjois-Amerikassa haitallisena vieraslajina.

Hauki kärsii kuumuudesta, eikä sitä saisi kalastaa helteessä päinvastoin kuin ahven, joka kukoistaa kesäkuumalla.

Joka kolmas suomalainen harrastaa kalastusta. Suomessa on vapaa-ajankalastajia hieman alle 1,6 miljoonaa.

Kalastajamäärät ovat laskeneet koko 2000-luvun, mutta trendi näyttää taittuneen. Kalastusharrastus lisääntyy erityisesti alle 10-vuotiaiden ja yli 45-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa.

Päivän lehti

22.2.2020