Kanta-Häme

Vihavuodenkoski kutsuu Suomen luonnon päivänä

Tänään, elokuun viimeisenä lauantaina, juhlitaan jo kolmatta kertaa suomalaista luontoa. Myös luomutiloille ja kalateihin pääsee taas tutustumaan.

Kaloista ja kalateiden kunnostuksesta kiinnostuneet voivat tutustua vesistökohteisiin Hauholla ja Lahdessa.

Toinen kohteista on Vihavuodenkoski Hämeenlinnan Hauholla (Vihavuodentie 355) kello 11–14 ja toinen Porvoonjoen vesistöön kuuluva Erviänoja, joka sijaitsee Lahden kaupungin alueella.

Kunnostusten toteuttamisessa avainasemassa ovat olleet aktiiviset kalojen ystävät, jotka kertovat puron kunnostamisesta ja kalakantojen palauttamisesta paikan päällä. Kauniiden virtavesimaisemien äärellä on myös kahvitarjoilu.

Kunnostustöiden ansioista erittäin uhanalainen järvitaimen lisääntyy nykyään Vihavuodenkoskessa. Erviänojaan on tehty lohikalojen kutusorakoita ja uomaa on suojattu eroosiolta. Kunnostettu alue tarjoaa hyvän elinympäristön taimenen poikasille ja mahdollistaa tulevaisuudessa istutettujen taimenten luontaisen kudun ja lisääntymisen.

Kalakohdetapahtumat 29. elokuuta toteuttavat yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö, Vihavuosi-yhdistys ry, Aito Taimen ry, Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys ry, Okeroisten mylly sekä muut yhteistyökumppanit.

Kanta-Hämeessä luomutiloja ei ole tällä kertaa mukana, mutta valtakunnallisesti yhdeksän luomutilaa eri puolilla Suomea tarjoaa tutustumiskierroksen tilan tanhuville sekä tietoa luomutuotannosta ja sen merkityksestä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä.

Monet tapahtumaan osallistuvat tilat ovat kotieläintiloja, joten luvassa on myös eläimellisiä elämyksiä. Niin ikään useilla tiloilla on mahdollisuus ostaa luomutuotteita kotiin viemisiksi.

Luomutilat toivottavat luonnon ystävät tervetulleiksi elokuun 29. päivänä kello 12-15. Luomutilatapahtuman järjestävät tilojen kanssa yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö, Pro Luomu ry, Luomuliitto ja MTK.

Avointen ovien luomutilat löytää osoitteesta http://luomuailmanmuuta.fi/suomen-luonnon-paiva/. Kohteet ovat avoinna kello 12–15.

Päivän lehti

4.4.2020