Kanta-Häme

Vihdoin aihetta juhlaan

– Tunnelma on vähän haikea, mutta ennen kaikkea tavattoman helpottunut, sanoo Hattulan musiikkikoulua vielä tämän kevään luotsaava Kaija Kokkala.

Hattulan ja ehkä myös koko Hämeenlinnan seudun musiikkiväen toive toteutuu syksyllä, kun musiikkikoulu yhdistyy Sibelius-opiston kanssa. Yhdistymistä on toivottu pitkään ja viimeksi sitä yritettiin valmistella tosissaan 2000-luvun puolivälissä.

– Alamme nyt rakentaa uutta innoissamme, sanoo Sibelius-opiston rehtori Tapio Hurri.

Aiemmin ongelmana ovat olleet valtionosuudet, joita opiston ylläpitäjä eli Hämeenlinna ei ole pystynyt ohjaamaan Hattulassa annettavaan opetukseen.

– Haimme opetusministeriöstä muutosta järjestämislupaan ja saimme sen. Nyt lupa kattaa myös Hattulan kunnan alueen eli homma loksahti kohdalleen, Hurri kertoo.

Omat tilat Juteinitaloon

Kaija Kokkala on itse ollut aloitteellinen yhdistymiskuvioissa, ja samaan aikaan myös Hattulan vt. johtava rehtori Jari Wihersaari alkoi selvittää yhdistymisen mahdollisuutta.

– Siitä tämä alkoi edetä. Yhdistyminen on ollut sekä kunnan että musiikkikoulun ja Sibelius-opiston yhteinen tavoite, Kaija Kokkala sanoo.

Hän kertoo, että musiikkikoulu on ollut pitkään tiukoilla taloudellisesti.

– Lukukausimaksut ovat olleet sen takia korkeat. Toiminta on pyörinyt yhdistyksen jäsenten eli vapaaehtoisten varassa vähän liikaakin, Kokkala sanoo.

Kokkala itse on toiminut musiikkikoulun harmonikansoiton opettajana vuodesta 1997 ja hoitanut rehtorin tehtäviä vuodesta 2008 koko ajan päivätyönsä ohella.

Omia opetustiloja musiikkikoululla ei ole ollut, vaan tunteja on pidetty Parolan koulun kahdessa luokassa. Musiikkileikkikoulu on toiminut Marjahatun ja Pappilanniemen päiväkodeissa.

Nyt tarkoitus on, että Sibelius-opiston Parolan toimipisteelle tehdään tilat Juteinitalon yläkertaan, jossa on vielä kevään ajan Hattulan perusturvan toimistoja.

– Sinne saa ihanteelliset tilat musiikinopetukselle. Äänieristystä pitää lisätä, mutta muuten siellä ilmeisesti selvitään aika vähällä remontilla, Kokkala sanoo.

Valinnanvara kasvaa reilusti

Tapio Hurri arvelee, että Hattulassa opetus järjestetään samalla tavalla kuin Janakkalassa. Janakkalan musiikkikoulu sulautui silloiseen Hämeenlinnan musiikkiopistoon eli nykyiseen Sibelius-opistoon vuonna 2001.

– Suurin osa opetuksesta annetaan Parolan toimipisteessä. Jos opettajalla on vain yksi tai kaksi oppilasta Hattulassa, he varmaankin kulkevat tunneille Hämeenlinnaan.

Kaija Kokkala on iloinen musiikkikoulun oppilaiden puolesta, sillä Sibelius-opiston soitinvalikoima on paljon laajempi kuin musiikkikoulun.

– Oppilailla on jatkossa paljon enemmän valinnanvaraa. Sibelius-opiston orkesterit tarjoavat myös mahdollisuuden yhteissoittoon.

Musiikkikoulun opettajien syksyn tilanne ei ole vielä selvillä, mutta Kokkala toivoo, että mahdollisimman moni voisi jatka Sibelius-opiston palkkalistoilla. (HäSa)