Kanta-Häme

Vihdoinkin Pahaa Verta!

Rakkaus dekkareihin ajoi hämeenlinnalaislähtöiset kaverukset Tomi Pietilän ja Miika Hakalan uurastamaan vuosikausia harrastajanäyttelijöiden ja elokuvakameroiden kanssa milloin paukkupakkasissa hautausmaalla, milloin Verkatehtaan toimistokopissa.

Tuloksena on talkoilla ja omarahoitteisesti syntynyt dekkarielokuva Pahaa Verta. Se saa ensi-iltansa Tampereen, Hämeenlinnan ja Sotkamon elokuvateattereissa 23. elokuuta.

– Tykkäämme erityisesti brittiläisistä salopoliisielokuvista ja Agatha Christiestä. Niitä on katseltu ja luettu paljon, he kertovat.

Elokuvaa kuvattiin viikonloppuisin ja loma-aikoina Tampereella, Hämeenlinnassa ja Hauholla. Kuvaukset alkoivat 2010 ja jatkuivat viime kevääseen asti.

Tekijöiden mukaan elokuvassa on dokumentoituna ”kolmen talven lumet”.

Mikä saa mainoselokuva-ammattilaisen (Pietilä) ja kauppatieteen opiskelijan (Hakala) uhraamaan vapaa-aikansa moiselle?

– Tykkään tarinoista. Ja kun jotain asiaa haluaa tarpeeksi paljon, sitä tekee, Tomi Pietilä sanoo.

Saumatonta …yhteistyötä

Käsikirjoituksen ja ohjauksen Hakala ja Pietilä ovat tehneet yhdessä. Kuvauksesta ja leikkauksesta vastasi Pietilä.

– Mutta aika moneksi tässä on saanut muuntua, stunt-näyttelijänäkin esiintynyt Tomi Pietilä sanoo. Hän kehuu, että myös näyttelijäjoukko osallistui yhteisöllisesti kaikkeen, mitä elokuvan teko vaati.

Kaksikon yhteistyö on ollut saumatonta. Nuoret miehet ovat tunteneet toisensa ala-asteikäisestä lähtien ja he ovat tehneet yhdessä elokuviakin melkein yhtä kauan.

Ensimmäinen TM-Filmsin pitkä elokuva oli nuorisokuvaus Uuteen kesään, joka sai ensi-iltansa Hämeenlinnassa 2009.

– Se oli aikamoinen genrehybridi, ja siinä opittiin kantapään kautta paljon. Ja nyt opittiin lisää, Tomi Pietilä sanoo.

Harrastajia …Hauholta

Suuri osa elokuvan näyttelijöistä on teatteriharrastajia muun muassa Vesilahden ja Hauhon harrastajateattereista. Murhamysteerin keskuspaikkana on kartano, joka on kuvattu Hauhon Hovinkartanon jugendlinnassa. Siellä talon emäntänä nähdään Leni Lustre-Pere.

Rikosylikonstaapeli Riku Hartikaisen roolin näyttelee Tomi Pietilän opiskelutoveri Tampereen ammattikorkeakoulusta, Harri Kailanto. Hän on kuvausvuosien aikana hakeutunut näyttelijäopintoihin Ranskaan.

– Sekin kuvaa, miten pitkä aika tähän on kulunut, Miika Hakala hymähtää.

Ammattinäyttelijänä mukana on hämeenlinnalainen Antti Kemppainen, joka on tutumpi muun muassa Hämeen kuninkaallisen nukketeatterin poliittisista satiireista ja vaihtoehtoteattereista.

– Kiinnostava työ, kun en ole ennen ollut pitkässä elokuvassa, hän sanoo. (HäSa)

Dekkarielokuva Pahaa Verta saa ensi-iltansa Verkatehtaan Bio Rexissä 23.8.2013

 

 

 

Päivän lehti

1.6.2020