Kanta-Häme

Vihellyspilli ja 120 merkkiä - Näin opit lukemaan opiskelijahaalareita

Johanna Janhunen on valmiina vappuun.
Kuva: Pekka Rautiainen
Johanna Janhunen on kerännyt merkkejä vain haalareidensa lahkeisiin, mutta moni opiskelija kiinnittää niitä myös hihoihin. Kuva: Pekka Rautiainen

Nopealla vilkaisulla näyttää siltä, ettei Johanna Janhusen opiskelijahaalareissa ole ainoatakaan tyhjää kohtaa.

Hän itse vakuuttaa, että täydempiäkin haalareita on tullut vastaan. Jotkut ompelevat merkkejä hihoihinkin, kun Janhusen vihreissä haalareissa on merkkejä ”vain” lahkeissa.

Janhunen on lupautunut esittelemään opiskelijahaalareitaan lähietäisyydeltä, sillä niiden ulkoilutuksen aika on jälleen juuri nyt.

– Vappu on opiskelijan näkökulmasta ehdottomasti vuoden kohokohta, hän sanoo.

 

Opiskelijahaalarit ovat toimineet Janhusen luottoasuna niin opiskelijabileissä ja -tapahtumissa kuin risteilylläkin. Asuvalinta on helppo rasti aina, kun pukukoodiksi on merkitty haalarit.

– Pari vuotta sitten, kun Hämeenlinnan junavuoroja leikattiin, me opiskelijat olimme radan varressa vilkuttamassa junalle haalarit jalassa, Janhunen kertoo.

Haalarit toimivat siis opiskelijastatuksen symbolina muissakin tilanteissa kuin juhlissa. Janhuselle opiskelijastatus on tärkeä.

– Haalarien väriä en selvittänyt ennen opiskelujen alkua, mutta muuten kyllä suunnittelin niiden hankintaa.

 

Ohessa Johanna Janhunen avaa oman haalarinsa merkkien saloja:

Humak-merkki Kuva: Pekka Rautiainen
Humak: ”Ennen hortonomiopintoja opiskelin vuoden vittomakielen tulkiksi. Tämä merkki muistuttaa ajastani humanistisessa ammattikorkeakoulussa ja Kuopiossa.” Kuva: Pekka Rautiainen

 

Janhunen valmistuu rakennetun ympäristön hortonomiksi keväällä 2020.

Vaikka Janhunen opiskelee itse Lepaan kampuksella, hän on hallituspestinsä vuoksi tuttu näky myös Visamäessä. Opiskelijavaikuttaminen on lähellä Janhusen sydäntä.

– Olen opiskellut kaksi ja puoli vuotta ja ollut siitä ajasta pari vuotta mukana opiskelijakunta Hamkon hallituksessa. Lisäksi olen toiminut tutorina, tapahtumavastaavana ja oman kampukseni oppilaskunnassa.

 

Hämeenlinnassa on Janhusen mielestä kiva ideoida uutta, sillä opiskelijat lähtevät innokkaasti mukaan tempauksiin.

Tämän vuoden uutuustapahtuma oli Cafe Appro, joka kierrätti opiskelijoita ympäri keskustan kahviloita. Päihteetöntä, päiväsaikaan järjestettävää tapahtumaa oli toivottu paljon.

– Opiskelijakunnan ensisijainen tehtävä ei ole järjestää bileitä, mutta sitäkin teemme. Olemme edunvalvontaorganisaatio.

Haluan päättää -merkki Kuva: Pekka Rautiainen
Haluan päättää: ”Opiskelijakunnan edustajistovaaleissa ehdokkaat saavat muistoksi Haluan päättää -merkin.” Kuva: Pekka Rautiainen

 

Kuluvana hallitusvuonna Janhunen vastaa opiskelijakunnan jäsenpalveluista, muun muassa haalareiden hankinnasta. Tänä keväänä niitä tilataan 650 kappaletta.

– Myyn parhaillaan mainospaikkoja haalareihin. Se on melkoinen rumba, hän myöntää.

– Toisin kuin monissa muissa oppilaitoksissa, meillä uudet opiskelijat saavat haalarit jo ensimmäisenä koulupäivänä. Tämä on meille oikea ylpeydenaihe. Se edellyttää kuitenkin hankintatyön tekemistä jo edellisenä keväänä. Muuten haalareita voitaisiin joutua odottamaan puolikin vuotta.

Tuutori- ja Hamko-merkit Kuva: Pekka Rautiainen
Tuutori ja Hamko: ”Opiskelijavaikuttaminen on lähellä sydäntäni. Kolmannen vuoden opiskelijana olen jo ehtinyt tutoriksi ja hallitukseen.” Kuva: Pekka Rautiainen

 

Hamkon toimistolla Visamäessä joku tietää vinkata, että Janhunen on tunnettu ja laajasti käytetty haalarimerkkien ompelija. Sääntö numero yksi on, että merkit nimenomaan ommellaan paikoilleen – niitä ei kuulu liimata tai silittää.

Muitakin sääntöjä on. Haalareita ei saa pestä pesukoneessa.

– Erään opiskelijaristeilyn päätteeksi ratkaisimme likaisten haalarien ongelman kaatamalla paljuun mäntysuopaa. Siinä haalarit puhdistuivat.

Kuva: Pekka Rautiainen
Tampere: ”Moni tuo kotipaikkakuntansa esiin haalareissa.” Kuva: Pekka Rautiainen

 

Janhunen voi hyvällä syyllä antaa vinkkejä muille, sillä hänen omiin haalareihinsa on kertynyt merkkejä suunnilleen 120 kappaletta. Ne ovat peräisin tapahtumista ja Facebookin haalarimerkkitorilta.

Mahtavatko haalarit olla vielä nykyistä täydemmät vuoden kuluttua, viimeisenä opiskelijavappuna?

– Kyllä tavoitteena on saada haalarit mahdollisimman täyteen, Janhunen vahvistaa.

Haalareista roikkuu myös nippu tapahtumapasseja ja hieman yllättävästi vihellyspilli. Onko niille ollut käyttöä tutorina?

– Ei ole. Tapana on, että haalareihin voi kiinnittää mitä tahansa lärpättimiä. Pilli muistuttaa siitä, kun olin lentopallopelaaja ja -tuomari. HÄSA

Alkupamaus ja loppurysäys Kuva: Pekka Rautiainen
Alkupamaus ja loppurysäys: ”Alkupamaus avaa opiskelijan lukuvuoden ja loppurysäys päättää sen. Alkupamaus on suosikkini kaikista opiskelijatapahtumista.” Kuva: Pekka Rautiainen

 

Tunnista opiskelija kaupungilla

Haalarien väri kertoo, mitä opiskelija opiskelee.

Selkämykseen on lisäksi yleensä painatettu oppilaitoksen nimi ja opiskeluala.

Eri kaupungeissa ja oppilaitoksissa on käytössä eri värikoodistot.

HAMKin Visamäen, Forssan, Riihimäen ja Valkeakosken kampuksilla on yhtenäinen värikoodisto.

Värikoodisto

Pinkit haalarit = tuleva sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai sosionomi

Keltaiset haalarit = liiketalouden, muotoilun, tietojenkäsittelyn tai international business -linjan opiskelija

Mustat haalarit = tuleva insinööri, kestävä kehitys -linjan opiskelija

Tummanvihreät haalarit = tuleva metsätalouden insinööri

Muilla kampuksilla

Virhreät haalarit = tuleva hortonomi, Lepaan kampus

Mustat haalarit = Mustialan kampuksen opiskelijat

Päivän lehti

24.1.2020