Kanta-Häme

Vihertalkoista valmistui jo toinen kuvakirja

Janakkalan 1980-luvun legendaarisista vihertalkoista on valmistunut jo toinen kuva- ja lehtileikekirja. Nytkin tekijänä on ahkeroinut eläkkeellä oleva kirjastonjohtaja Marja-Leena Nieminen, joka on jaksanut pitää viheraatetta yllä jo monta vuosikymmentä.

– Toivon, että kirja herättää muistoja siitä, kuinka kivaa oli tehdä yhdessä ja kuinka paljon silloin saatiin aikaan.

Kirjassa on kuvia vuosien 1984 ja 1985 talkoista. Ensimmäisessä kirjassa esiteltiin vuoden 1983 talkoot.

Kolmaskin kirja valmisteilla

Vielä yksi valokuvakirja on luvassa. Nieminen kertoo jo aloittaneensa sen valmistelun.

Nieminen muistuttaa, että neljänä vuotena 1983–1986 järjestettyihin talkoisiin osallistui ”satoja ja satoja” janakkalalaisia eri puolilla kuntaa. Ensimmäisessä talkootapahtumassa toukokuussa 1983 oli mukana peräti 1 600 aikuista ja lisäksi joukko koululaisia.

Nieminen toivoo, että kirja herättäisi innostusta ympäristön kohentamista kohtaan.

– Nyt kun elämme tällaista masentavien uutisten aikaa, olisi kiva, jos tulisi sellainen halu, että nyt laitetaan paikat kuntoon.

Nieminen muistelee erityisesti ensimmäistä valtakunnallista vihervuotta 1985, jolloin VR lähti talkoisiin mukaan sijoittamalla Turengin asemasillalle kymmenkunta isoa kukkalaatikkoa. Kukin koristellusta asemasillasta on uudessa kirjassa kaksi kuvaa.

Ensimmäisissä talkoissa 1983 Turenkiin istutettiin lähes kaksituhatta pensasta ja puuta, jotka suurelta osin saatiin lahjoituksina yrityksiltä. Osa kuluista katettiin pankkiin avatun keräystilin ja koululaisten myymän ympäristönapin tuotolla.

Yrityksiä halutaan mukaan

Yritysten panostusta ympäristön kaunistamiseen toivotaan nytkin. Janakkalan uuden elinkeino-ohjelman tavoitteena on kohentaa Turengin ja Tervakosken ilmettä yhtenäisin kesä- ja syysistutuksin. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että kunnon tuloksia ei nähdä vielä tulevana kesänä.

– Ennen joulua lähetimme yrityksille kirjeen, jossa haastoimme ne kukkimaan. Yrityksen satsaus Kiipulan tekemään kukkaistutukseen olisi ollut pienimmillään 35 euroa. Silti vain yksitoista yritystä on lähtemässä mukaan. Sellaisella määrällä ei ole ympäristön kannalta merkitystä, harmittelee kunnan viestintäjohtaja Leena Joutsenniemi.

Marja-Leena Nieminen yrittää kuitenkin vielä saada yrityksiä mukaan jo tulevaksi kesäksi. Tosin hänellä ei ole enää kovin paljon aikaa, sillä Kiipulan on saatava tieto kevään tilauksista ajoissa.

– Tavoitteena on saada suuria kukkaryhmiä Turengin keskustaan jo tänä kesänä, Nieminen sanoo.

Hän iloitsee siitä, että kunta on järjestänyt jo useana keväänä Kui siistii -talkoita Turengissa ja Tervakoskella. Ne ovat osaltaan parantaneet taajamien ilmettä.

Toiveissa taas ympäristökilpa

Seuraava valtakunnallinen vihervuosi on 2015. Nieminen toivoo, että silloin voitaisiin järjestää yrityksille, tuotantolaitoksille ja kerrostaloyhtiöille ympäristökilpa, kuten tehtiin vihervuosina 1985, 1995 ja 2008.

Uuteen kuvakirjaan voi tutustua Janakkalan kirjastoissa, jotka ovat hankkineet sitä kolme kappaletta. Kunta on hankkinut kaksi nidettä. Muutamat yritykset ja yksityiset ovat tilanneet isoa, A3-kokoista kirjaa tähän mennessä 18 kappaletta.

– Mikäli kiinnostusta löytyy, kirjaa voi tilata vielä lisää. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020