fbpx
Kanta-Häme

Vihervuosi sai torin kukoistamaan

Koko kansan kesäjuhlaa vietettiin eilen torstaina pilvettömän taivaan alla ja tirisevien herkkujen äärellä.

Torilla juhlistettiin viidennen Vihervuoden ja Hämeen linnan Luonto ja vesi -teemavuoden avajaisia.

Torikansa sai nauttia juhlahumusta shortseissa ja hihattomissa paidoissa. Toista se oli Hämeenlinnan lyseon lukiolaisilla, jotka edustivat eläinhaalareissa.

– Fiilis on hyvä, mutta puvun alla hiostaa. Meidän tehtävä on kuitenkin vain näyttää söpöiltä, naurahtaa pupunkorviin ja aurinkolaseihin sonnustautunut Aapo Warjovaara.

Olihan lyseon opiskelijoilla muutakin ohjelmaa päivän aikana. He toimivat tapahtuman sisäänheittäjinä ja leikittävät lapsia Marttojen pisteellä. He myös johdattivat pikkuväkeä rantareitin rastikierroksella, jossa lapset pääsivät tutustumaan luontoon ja historiaan.

Vihreys ja paikallisten raaka-aineiden suosimien näkyi päivän ruokalistalla.

Katisten kartanon kokki Silvar Jänes loihti Kivikon tilan parsasta ja Sauvalan kartanon fasaanista wrappeja eli vehnälettuun käärittyjä herkkutaskuja.

– Wrappiannos on ideoitu juuri tätä Vihervuotta varten. Tämä oli aika automaattinen valinta, kun ajattelimme vesi- ja luontoteemaa, Jänes kertoo.

Wrapit maistuivat nälkäisille torin tallaajille.

– Hyvältä maistuu, oikeastaan ihan kuin broileria söisi. Tämä toimisi varmaan ilman tortillalättyäkin. Vähän niin kuin fasaaniperunat! Katisten makupaloja testannut Niklas Heinonen lohkaisee.

Viereisellä pisteellä Petäyksen ravintoloitsijat tarjoilivat Vanajaveden kuhakeittoa. Makeasta puolesta vastasi konditoria-leipomo Laurell, joka lanseerasi tapahtuman kunniaksi uuden vihreän leivoksen.

Etelä-Hämeen Martat tutustuttivat kävijöitä syötävien koristeiden tekoon ja makuvesien valmistukseen. Maistiaisiksi sai kurkku-melonivettä ja innoitusta koristeita varten.

– Juhlia varten ei tarvitse ostaa aina uusia koristeita, vaan ne voi tehdä itse kukista ja hedelmistä. Kun koristetta ei enää tarvita, sen voi syödä! kertoo Etelä-Hämeen Marttojen Arja Pehkonen.

Kukkaloistoa pääsi ihastelemaan myös Kaisan Kukan toimintapisteellä.

– Vetonaulana meillä on jättiorkideoita ja polkupyörä, jonka koristelemme sidontakukin. Toimme ruusuvalikoimaakin näytille, koska nyt on tulossa valmistujaisviikonloppu, Kaisan Kukan Tiina Ojala vihjaisee.

Vihervuoden avausjuhlassa vallitsi kolme pääteemaa: luonto ja vesi, ruoka ja kartanot sekä kolmantena kylät ja niiden tapahtumat. Tarjontaa oli mukana kehittämässä yli 70 yrittäjää, yhteisöä, yhdistystä ja vapaaehtoista.

Eräs torin vierailija Pirjo Rajamäki kertoo seuranneensa Vihervuoden ohjelmasta annettuja lupauksia jo pidemmän aikaa.

– On hienoa, että täällä on paljon elävää esiintymistä, hän sanoo viitaten torin keskellä pyörähtelevään tanssijaan ja viulistiin. Rajamäkeä kismitti, että tapahtumaa oli yhtenä päivänä niin paljon, että kaikkea ei ehtinyt millään kokemaan. Järjestäjät saavat silti kiitosta.

– Tällaista täällä pitäisi olla aina. Nuoret ovat olleet myös paljon asialla, ja se on hyvä, Rajamäki tuumailee. HÄSA

 

 

Menot