Kanta-Häme Riihimäki

Vihreä talon seuraaja Ö-talo jatkaa joukkorahoituksen etsimistä

Kampanjaa jatketaan maaliskuun loppuun kulttuuritalon kunnostamiseksi.
Olli Soini on Riihimäen vihreän talon isäntä. Talosta on tullut suosittu ja palkittu tapahtumapaikka, mutta se on purku-uhan alla. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen
Olli Soini on Riihimäen vihreän talon isäntä. Talosta on tullut suosittu ja palkittu tapahtumapaikka, mutta se on purku-uhan alla. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen

Riihimäen kulttuuri- ja tapahtumatalo Vihreän talon seuraajaksi kaavailtu Ö-talo etsii tukijoita joukkorahoituskampanjan avulla.

Vuoden alussa alkaneen kampanjan piti päättyä lauantaina, mutta määräaikaan mennessä talo oli saanut vasta parikymmentä tukijaa ja oli kaukana edes tarvittavasta 10 000 euron minimirahoituksesta.

Nyt kampanjaa on jatkettu maaliskuun loppuun asti.

 

Ö-talosta tehdään Riihimäellä seuraajaa suositulle Vihreälle talolle, jonka tulevaisuus on epävarma.

Talon isännän Olli Soinin mukaan Paloheimo-yhtiön omistama kiinteistö oli jo kulttuuritoiminnan alkaessakin purku-uhan alla. Tulevaisuudesta ei ole varmuutta etenkään nyt, kun Riihimäen kaupunki kehittää ja kaavoittaa asemanseutua.

– Vihreä talo toimii edelleen täyttä häkää ja tälläkin viikolla on ollut kolme tilaisuutta, Soini kertoi sunnuntaina.

– Talolla tapahtuu tämän vuoden loppuun asti ja kuka tietää vaikka ensi vuonnakin, ellei tätä sitten pureta.

 

Vihreän talon läheltä Rautatienpuistosta on uudeksi kulttuuritaloksi löytynyt Ö-taloksi kutsuttu rakennus. Siellä on jo järjestetty yksityistapahtumia, viimeksi ristäiset sunnuntaina.

Talo on Soinin mukaan kuitenkin keittiöremontin ja uuden tekniikan tarpeessa ennen kuin siitä voidaan tehdä Vihreän talon korvaava tapahtumapaikka.

– Sen verran persaukisia me olemme, että meillä ei ole ammentaa mistään varoja talon saamiseksi toimintakykyisemmäksi.

Olli Soinin mukaan joukkorahoituksen ensimmäinen vaihe saattoi epäonnistua huonon markkinoinnin takia, sillä aikaa asian esillä pitämiseen ei ollut.

– Puoli vuotta sitten kun asiaa kyselin, niin 400 ihmistä sanoi alustavasti kyllä. Kampanja meni heiltä ehkä ohi huomaamatta.

 

Ö-talo oli sunnuntai-iltapäivään mennessä saanut Mesenaatti.me -palvelussa 23 tukijaa ja vajaat 6000 euroa. Tavoitteena olisi vähintään 10 000 euroa.

– Kyllä Ö-talo saataisiin jollain aikataululla muutenkin toimimaan, mutta se etenisi enemmänkin linkuttaen. Haluaisimme kuitenkin varmistaa, että Riihimäellä on joku tällainen meidän kaikkien oma ruohonjuuritason kulttuuritalo jatkossakin.

 

Vihreä talo toimii ilman Riihimäen kaupungin taloudellista tukea. Olli Soinin mukaan tilanne on siitä onnellinen, että Ö-talokaan ei ole säästöjä kaikkialta etsivän kaupungin varassa.

– Se on meille onni ja autuus. Kun ei saada julkista tukea, ei meidän tarvitse kumarrella mihinkään suuntaan.

– Kaupunki toki käyttää meidän tiloja ja palveluita, mutta mieluummin minä vien Riihimäen kaupungille laskun kuin menen sinne hattu kädessä kerjuulle, Olli Soini sanoo. HäSa

 

Lue myös: Riihimäen Vihreä talo nappasi Femma-palkinnon monen isomman ja kuuluisamman keikkapaikan edestä (16.2.2020)

Menot