Kanta-Häme

Vihreä valo Janakkalan elinvoimapäälliköltä Turengin kolmelle hotellihankkeelle

Niin kunnan elinvoimapäällikkö kuin hotelliyrittäjät näkevät kullakin hotellilla olevan oman asiakaskuntansa.
Suvirantaan suunniteltu hotelli ei ole tulossa rantaan, vaan Turengintieltä kääntyvän sisäänajon kohdalle koivikkoon, jonka uusi omistaja haluaa ehdottomasti suojella.

Janakkalan kunnan elinvoimapäällikkö Ismo Holstila näyttää vihreää valoa kaikille kolmelle Turengissa käynnissä olevalle hotellihankkeelle. Hän uskoo asiakaskuntaa riittävän jokaiselle.

– Hotelleilla on selkeät profiilierot. Asiakashankinta kohdentuu muualle kuin lähiympäristöön. Ratkaisevaa menestymisen kannalta on, kelpaako ympäristö matkailijoille, olemmeko sopivan reitistön varrella ja tehdäänkö matkailutyö oikein. Onnistuessaan kaikille riittää asiakasvirtaa.

Hiidenjoen rannassa sijaitsevan Suvirannan uusi omistaja Milko Tuominen suunnittelee Turengintien varteen Suvirannan sisäänajon paikkeille L:n mallista design-hotellia hirrestä.

Ismo Holstila näkee Suvirannan matkailuhotellikohteena, jonka toiminta perustuisi räätälöityyn elämysmatkailuun.

– Se tukeutuisi seudulla elämysmatkailua tarjoaviin yrityksiin, mutta Suviranta olisi asiakkaiden majoituspaikka. Asiakkaina olisivat kaukoturistit.

Tuomisen mukaan tavoitteena on houkutella turisteja Euroopasta, etenkin Saksasta, sekä Aasiasta eli lähinnä Kiinasta.

– Kun ihmiset tajuavat, että Tampereelta pääsee tänne Vanajaveden eteläpäähän Suvirantaan ja kaikki palvelut pelaavat veneilijöille, tuohan se jo oman volyyminsa. Tarjoamme Vanajavettä myös ulkomaalaisille. Olen jo sopinut matkatoimistojen kanssa asioita, Tuominen kertoo.

Tuominen toivoo, että kaikki Turenkiin suunnitellut hotellihankkeet toteutuvat, koska ne saavat toisistaan synergiaetuja. Oman hotellinsa suhteen Tuominen rauhoittelee alueen asukkaita.

– Emme tee siitä mitään tornia, vaan hotelli sulautuu maastoon. Kunnasta riippuu, saammeko rakentaa alueelle tuhat vai kolmetuhatta neliötä. Turisti näkee hotellista vain vähän järveä ja koivikon, jota suojelemme viimeiseen asti, Tuominen kertoo.

Luvassa on myös luksusmajoitusta turisteille metsään rannan läheisyyteen sekä camping-alue.

– Toiminnan a ja o on, että kaikki on ekologista ja että safkat tulevat lähialueelta ja ovat luomua. Me käytämme vain oikeita luonnonmateriaaleja. Toivon mukaan kaikki tehdään hirrestä.

Vuodesta 1972 Turengin keskustassa toiminut Hotelli Mesku on laajentamassa rakennustaan yhdellä kerroksella eli tuhannella kerrosneliömetrillä kolmikerroksiseksi.

Töiden suunnitellaan alkavan ensi kevään tai kesän aikana.

– Meskulla on vakiintunut asiakaskunta, johon kuuluu paljon reissutyömiehiä, Holstila kuvailee.

Turengin Hopealahteen on suunnitelmat rakentaa kymmenen vuoden aikana yli 200 asuntoa ja hotelli, jossa olisi majoitustilaa 75 hengelle.

– Hotelli tarjoaisi myös ympärille asettuvalle asukaskunnalle palveluja, kuten ruokailua, kuntosalin ja ehkä siivouspalvelua. Lisäksi se jakaisi Hämeenlinnan ja Riihimäen majoituspaineita, kun kaupunkien hotellit ovat täyteen buukattuja. Ideana oli aluksi, että se palvelisi myös Turengin asemaravintolan bisnesvieraita.

Hopealahden asuinaluetta toteuttamassa oleva Mikko Sampo kertoo, että hotellin konsepti joudutaan suunnittelemaan tulevan talven aikana uudelleen.

– Marssijärjestys on se, että Turengin aseman kohtalon pitää kuitenkin selvitä ensin ennen kuin pääsen rahoittajien kanssa viemään eteenpäin Hopealahden hanketta, hän sanoo viitaten kiinteistön myyntiin.

Asema on ollut pakkohuutokaupattavana noin miljoonan euron velkojen vuoksi. Kohdetta, joka on täysin remontoitu noin miljoonalla eurolla, on yritetty myydä myös suoraan 1,2 miljoonalla eurolla. Viimeisimmässä sunnuntaina päättyneessä huutokaupassa ulosmitatusta rakennuksesta tarjottiin korkeimmillaan 83 000 euroa.

Kilpailutilanteesta Sampolla on vain hyvää sanottavaa.

– On hieno tilanne, jos tänne saataisiin nämä kaikki. Se on ehdottomasti Janakkalan etu. Tällaisessa kylässä on myös ihan must, että toimijat löytävät toisensa. Kuulostaa ehkä hullulle, että pienessä paikassa on kolme suunnitelmaa, mutta jos ei ole suunnitelmia, ei synny yhtään toteutustakaan. HÄSA

Milko Tuominen

Syntynyt 1971. Lähtöisin Hämeenlinnasta. Käynyt Kaurialan lukiota.

Toiminut Hämeenlinnan Vihreät ry:n puheenjohtajana.

Asunut 13 vuotta Pornaisissa, jossa hänellä on 40 hevosen hevostila.

Omistaa rakennusliike Ympäristöpalvelut Tuominen oy:n. Suunnitteli mm. vuoden 2007 Hämeenlinnan asuntomessuille pihan.

Päivän lehti

20.1.2020