Kanta-Häme

Vihreät esittää 560 euron perustuloa

Vihreät esittää Suomeen 560 euron verotonta perustuloa, jolla korvattaisiin nykyiset vähimmäisetuudet.

Työttömyysturvan peruspäiväraha on 703 euroa, jolloin siitä jää verotuksen jälkeen kuukaudessa käteen noin 560 euroa. Työttömyysturvaan eivät ole oikeutettuja kaikki köyhyydestä kärsivät, minkä lisäksi sen piiriin pääsemisessä on erilaisia karensseja.

– Kun vähimmäisetuudet korvataan vastikkeettomalla perustulolla, se auttaa ennen kaikkea ihmisiä, jotka pyrkivät luomaan yritteliästä yhteiskuntaa hankkimalla tuloja itselleen. Pätkätöitä tekevät, kuten rakennusalan alihankintahommien tekijät, siivoojat, freelancerit, taiteilijat ja näyttelijät, hyötyvät. Mikroyrittäjät ovat esimerkkejä yrittäjyydestä, jossa ei ehkä ole kasvamisen näkymiä, mutta jossa sosiaaliturva on olematonta, painottaa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Niinistö kertoo Lännen Medialle, että vihreät on valmis tukemaan hallitusta perustulon toteuttamisessa. Niinistö arvioi, että pääministeripuolue keskusta kannattaa samanlaista perustulomallia kuin vihreät: vastikkeetonta perustuloa, jonka taso on kansantalouden kannalta kestävä.

– Maatalousyrittäjien puolisot ovat tosiasiallisesti yrittäjiä, mutta saattavat nykyään jäädä kokonaan sosiaaliturvan ulkopuolelle. Perustulon nerokkuus on siinä, että kaikki saavat perusturvan, jonka päälle on kannattavaa hankkia tuloja, Niinistö perustelee.

Perustulokokeilua valmisteleva Kelan tutkimusryhmä luovuttaa esiselvityksensä keskiviikkona sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps.). Vuonna 2017 alkava perustulokokeilu on hallituksen kärkihanke.

AUTOMATISAATIO JA digitalisaatio vähentävät vakituisessa työsuhteessa tehtävää työtä. Vihreiden mielestä sosiaaliturvan rakenteita on muutettava.

– Viranomaisten ei pidä luokitella, mitä ihmiset ovat, ja sen jälkeen antaa heille tarveharkintaisia tukia. Sosiaaliturvan ihmisiä nöyryyttävistä piirteistä ja väliinputoamisesta on päästävä eroon, Niinistö sanoo.

Vihreiden mallin mukainen perustulo voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2019, jolloin verotuksessa siirrytään reaaliaikaiseen tulorekisteriin.

– Perustulo voitaisiin yhdistää tulorekisteriin siten, että otamme käyttöön perustulon ja negatiivisen tuloveron yhdistelmän.

Perustuloon olisivat lähtökohtaisesti oikeutettuja kaikki työikäiset. Niinistön ajatuksessa perustulon ja tulorekisterin yhdistämisen ansiosta rahaa ei fyysisesti siirrettäisi ihmisille, joiden tulot ylittävät kuukausittaisessa tuloseurannassa noin 1 400 euron rajan. Vihreiden malli ei olisi matalapalkkatukea, koska siihen olisivat oikeutettuja muutkin kuin pienituloiset palkansaajat.

– Tulonjako ei merkittävästi muuttuisi, mutta kannustinloukut poistuisivat, Niinistö uskoo.

Kela näkisi tulorekisteristä, ketkä jäävät rajan alle. Kun palkka- ja yrittäjätulot tai muut etuudet kasvattaisivat tuloja, perustulo asteittain pienenisi ennen kuin lakkaisi kokonaan. Perustulon yhdistäminen tulorekisteriin poistaisi tarpeen muuttaa verotusta merkittävästi. Muutoin perustulo pitäisi periä verotuksella takaisin tulojen kasvaessa.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic