Kanta-Häme

Vihreiden uutta puheenjohtajaa valitsevat hämäläiset: Niinistön halu ratkaisee, Ohisalo muun porukan kärjessä

Mirka Soinikoski, Sari Jokinen ja Teppo Heiskanen päättävät ensi viikolla puoluevaltuuskunnassa vihreiden uudesta puheenjohtajasta.
Vihreiden puoluevaltuuskunnan hämäläisjäsenet Teppo Heiskanen Hämeenlinnasta, Sari Jokinen Riihimäeltä ja Mirka Soinikoski Hämeenlinnasta pääsevät päättämään Touko Aallon seuraajasta ensi viikon lauantaina.

Jos Ville Niinistö päättää palata vihreiden puheenjohtajaksi, valinta on sillä selvä eikä muita ehdokkaita ilmoittaudu. Jos Niinistö jättää pätkäpestin väliin, uupunutta Touko Aaltoa pääasiallisesti tuurannut Maria Ohisalo on vahvoilla.

Näin arvioivat uudesta puheenjohtajasta päättävän puoluevaltuuskunnan Hämeen piirin edustajat Mirka Soinikoski Hämeenlinnasta ja Sari Jokinen Riihimäeltä.

– Olen ollut Maria Ohisaloon tosi tyytyväinen. Niinistö olisi tietysti hyvä ja asiantunteva vaihtoehto pätkäpuheenjohtajaksi, mutta omasta mielestäni voitaisiin myös mennä eteenpäin, Jokinen pohtii.

Soinikoski toivoo, että joku avaisi pelin mahdollisimman nopeasti.

– Ville Niinistön lisäksi tässä odotellaan Pekka Haaviston kantaa. Ensi kevään vaalien jälkeisiin hallitusneuvotteluihin haluttaisiin varmasti taitoa ja kokemusta, hän sanoo.

Myös Soinikoski katsoo Ohisalon onnistuneen puheenjohtajan tuuraajana ”todella hyvin”.

 

Jos Niinistö jatkaa rivikansanedustajana, revanssia lähtenee hakemaan ainakin helsinkiläinen ensimmäisen kauden kansanedustaja Emma Kari, joka hävisi puheenjohtajakisan viimeksi jyväskyläläiselle Aallolle.

Jos vastakkain olisivat Ohisalo ja Kari, Soinikoski äänestäisi Ohisaloa.

Puolueen konkariosaston eturivistä Ohisalon kannattajaksi ilmoittautui heti keskiviikkona europarlamentaarikko Heidi Hautala.

Helsinkiläinen Ohisalo on puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja. Hänen valintaansa vastaan puhuu se, ettei hän ole – vielä – kansanedustaja. Vaalitaistelua saattaisi olla hankalaa johtaa eduskuntaryhmän ulkopuolelta. Toisaalta Ohisalo on jo osoittanut suoriutuvansa ainakin tv-keskusteluista.

– Kyllä sillä varmaan on jonkinlaista merkitystä, että Emma Kari on kansanedustaja ja Maria Ohisalo ei ole, Sari Jokinen arvioi.

Ohisaloa myös pidetään profiililtaan varsin vasemmistolaisena. Soinikosken mielestä hän ei kuitenkaan ole niin vasemmalla kuin yleisesti luullaan.

 

Toimittaja Viki Salosen kommentti: Ville Niinistön paluu vihreiden johtoon on itsestäänselvyys – ”Paras maalintekijä on heitettävä takaisin kentälle”

 

Puoluevaltuuskunnan kolmas hämäläinen on Teppo Heiskanen Hämeenlinnasta. Hän edustaa Finlands Svenska Grönaa.

– Saamme varmasti hyviä ehdokkaita ja joka tapauksessa hyvän puheenjohtajan. Kuka tahansa valitaankin, hän edustaa puolueen parhaimmistoa. Nyt valitaan puheenjohtaja, joka hoitaa kevään vaalit. Ensi kesän tilannetta pohditaan sitten myöhemmin.

– Sen verran voin sanoa, että Maria (Ohisalo) on hoitanut tämän välin hyvin.

Myös Heiskasen mielestä Ohisalon puute on se, ettei hän kuulu eduskuntaryhmään.

– Se on kuitenkin vain yksi valintaan vaikuttava tekijä muiden joukossa.

 

Puoluevaltuuskunta päättää Aallon seuraajasta 3. marraskuuta eli ensi viikon lauantaina. Uuden puheenjohtajan pesti kestää ensi kesäkuun puoluekokoukseen asti. Puoluekokous valitsee puheenjohtajan seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi.

Vihreiden periaatteisiin on kuulunut puoluejohdon vahva kierto ja se, ettei entisiä puheenjohtajia ole nostettu enää uudestaan tärkeimmille paikoille. Niinistön paluu merkitsisi tämän tradition päättymistä.

Vihreiden puoluevaltuuskunnassa on 43 jäsentä, joten hämäläiskolmikko edustaa seitsemää prosenttia sen äänivallasta. HäSa

 

Lue myös: Kolumni – Touko Aalto teki kunnioitettavan ratkaisun

Päivän lehti

18.1.2020