Kanta-Häme

Viiden minuutin puheenvuoroja

Elokuvan ei tarvitse olla pitkä ollakseen tehokas.

Tämä on yksi viesti, jota Riihimäellä parhaillaan käynnissä oleva Kino Sampo Film Festival haluaa välittää katsojille.

Vastaavan tuottajan JP Salosen mukaan tekijäjoukko halusi tänä vuonna viedä filmit riihimäkeläisten luo ja antaa kaupunkilaisille samalla ajattelemisen aihetta.

Muutaman kymmentä lyhytelokuvaa näyttävä festivaali esittää ohjelmistonsa neljässä kahvilassa ja baarissa ympäri Riihimäkeä. Festivaali huipentuu sunnuntaina 98-vuotiaaseen Kino Sampon rakennukseen.

– Haluamme rikastaa Riihimäen kulttuurielämää ja näyttää ihmisille, että on muunlaistakin elokuvaa kuin Hollywoodin massatuotannot, Salonen sanoo.

Kino Sampo -elokuvafestivaali järjestetään virallisesti toista kertaa tänä vuonna, mutta yhdistys Kino Sampo on pyörittänyt lyhytelokuvafestivaalia vuodesta 2011.

Festivaali alkoi elokuvasta nimeltä MATO.

– Olin tehnyt lyhytelokuvan, ja mikäs sen luonnollisempaa kuin tehdä elokuvalle esitysalusta. Nykyään MATO on haudattu syvälle takapihalleni, Salonen kertoo.

Sittemmin festivaalit jäivät kuitenkin elämään, ja tänä vuonna viikon mittaisen festivaalin näytökset ovat pitkälti vapaita pääsymaksuista. Tästä on kiittäminen sponsoreita ja Taiteen edistämiskeskuksen rahoitusta.

– Haluamme pitää kynnyksen matalana, jotteivät ihmiset käänny ovella, Salonen kertoo.

Lyhytelokuvia on tällä hetkellä esillä entistä enemmän, kiitos digitaalisen tekniikan ja Youtuben kaltaisten julkaisualustojen. Viikon ohjelmisto on rakennettu niin, että on otettu huomioon esimerkiksi lapsiperheet mutta myös tämän päivän puheenaiheita.

Osassa elokuvista käsitellään raskaitakin teemoja

– Ei ole oikein tarkoituksenmukaista, jos näyttäisimme pelkkiä kissavideoita. Ihmiset voivat oppia siihen, että hei, viiden minuutin lyhytelokuva voi herättää näin paljon ajatuksia, hän toteaa.

Iso osa elokuvista on kotimaisia, mutta joukossa on myös kansainvälistä huomiota saaneita filmejä. Salonen vinkkaa muun muassa torstaina Café Feeniksissä esitettävästä Listen-elokuvasta.

Tanskaan sijoittuva 15-minuuttinen filmi käsittelee maahanmuuttoa, ja elokuva on voittanut parhaan lyhytelokuvan palkinnon Hong Kongin ja Tukholman lyhytelokuvafestivaaleilla. Festivaali päättyy sunnuntaina 23. päivä pidettävään Dok-Sampo-päivään Kino Sampossa.

Sunnuntaipäivän aikana esitetään tuoreita suomalaisia dokumenttielokuvia, kuten Helsingin Docpoint-festivaaleilla ensi-iltansa saanut alkoholismia käsittelevä Yläkerran Tuula. Ilta päättyy Jussi-gaalassa yleisön suosikiksi valittu Autolla Nepaliin –elokuvaan.

Lyhyiden elokuvien festivaali on olemassa muutaman nuoren aktiivin ansiosta. Koko ohjelmiston ovat rakentaneet kuusi nuorta aikuista, jotka ovat kaikki Riihimäen seudulta.

22-vuotiaan Salosen mukaan vanhin filmifestivaalin mukana oleva on juuri täyttänyt 30. Apua on toki saatu Kino Sampo ry:n muilta aktiiveilta.

Visuaalisena suunnittelijana päivätöikseen työskentelevälle Saloselle, kuten muillekin tekijöille, Kino Sampo Film Festival on paitsi rakas harrastus myös mahdollisuus saada työnäytteitä tulevaisuutta varten.

– Nyt on kahtena vuonna ollut loppukesästä aikaa, joten olemme pystyneet tekemään tämän. Katsotaan tulevina vuosina. Toisaalta tämä vaatii myös innokkaita tekijöitä, mutta yhdistys auttaa aina. HÄSA

Kino SampoKino Sampo Film Festival jatkuu sunnuntaihin 23. elokuuta saakka. Katso esitysajat ja -paikat osoitteessa kinosampo.com/ksff/ohjelmisto/.

Päivän lehti

4.4.2020