Kanta-Häme

Viiden vuoden kaavaurakka loppusuoralla Hattulassa

Hattulassa pitkään valmisteltu kaavaurakka eli kunnan keskeisten alueiden osayleiskaava on vihdoin menossa valtuuston vahvistettavaksi.

Kaavaan on vielä loppusuoralla tulossa merkittävä muutos, sillä valtuustolle esitetään, että Merven uusi teollisuusalue moottoritieliittymineen pudotetaan pois hyväksymisaineistosta tässä vaiheessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita näistä hankkeista luopumista, vaan ratkaisuun on päädytty Hämeen ely-keskuksen kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella.

– Ely-keskus edellyttää, että Merven uudelle teollisuusalueelle laaditaan tiestön yleissuunnitelma ja tiesuunnitelma ennen kaavan hyväksymistä, ja että ne asetetaan nähtäville vielä kerran ehdotusvaiheen asiakirjoina, Hattulan kehittämisjohtaja Janne Teeriaho selvittää.

Hänen mukaansa kyseiset suunnitelmat tehtäisiin joka tapauksessa, mutta ne oli tarkoitus tehdä vasta osayleiskaavan hyväksymisen jälkeen. Nyt osayleiskaava viedään hyväksyttäväksi erikseen ja Merven kaava vielä yhden nähtävilläolon jälkeen erikseen.

– Alueen irrottaminen osayleiskaavasta ei vaikuta hankkeen aikatauluun, ja näin pyrimme varmistamaan, ettei tästä synny mitään valituskierrettä.

Merven irrottamisen jälkeenkin keskeisten alueiden osayleiskaava on mittava, sillä se kattaa Parolan lisäksi ympäröivät kylät eli ulottuu Katinalassa ja Pekolassa Hämeenlinnan rajalle saakka, ja lännessä varuskunta-alueelle.

Asuinalueet keventyneet

Janne Teeriaho arvelee, ettei Hattulassa varmaankaan koskaan aloiteta toista yhtä isoa kaavahanketta.

– Tämä on ollut kerralla käsiteltäväksi suuri paketti sekä alueeltaan että sisällöltäänkin.

Teeriahon mukaan kaava olisi voitu tuoda hyväksyttäväksi aiemminkin, mutta Hattulassa odoteltiin ensimmäisen vaihemaakuntakaavan vahvistamista. Sitä ei ole vieläkään tullut, ja siksi osayleiskaava halutaan nyt saada valmiiksi.

Osayleiskaava on ollut nähtävillä kolme kertaa, ensin luonnoksena ja sen jälkeen kahdesti kaavaehdotuksena. Koko ajan tavoitteena on ollut kunnan rakenteen tiivistäminen, ja varsinkin Parolassa tästä tavoitteesta on pidetty kiinni.

Sen sijaan kauempana Parolasta asuinalueita on väljennetty suunnittelun edetessä. Esimerkiksi kaavaluonnoksen rivitaloalueita on matkan varrella muutettu omakotitalo- ja kylämäisen asutuksen alueiksi.

Asemakaavoja ajan tasalle

Viime vaiheessa keskustelua on herättänyt varsinkin Kanungin alue, jossa ampuma-alueen melurajaa on siirretty vastaamaan meluselvityksen tuloksia. Alueen asukkaat ovet toivoneet lievempää tulkintaa, mutta sellainen ei ole mahdollinen.

Janne Teeriaho sanoo, että osayleiskaavasta on todennäköisesti odotettavissa ainakin joitakin valituksia.

– Siitä olisin yllättynyt, jos jokin viranomaistaho valittaa, mutta yksityisiltä maanomistajilta voi jotakin tulla. Se on normaalia varsinkin, kun kyseessä on näin mittava kaava.

Kun osayleiskaava saa lainvoiman, se alkaa ohjata kunnan maankäyttöä. Teeriahon mukaan sen perusteella aletaan muun muassa päivittää asemakaavoja. Ensimmäisenä vuorossa ovat keskustan alue ja Katinala.

Hattulan valtuusto käsittelee Hattulan keskeisten alueiden osayleiskaavan hyväksymistä kokouksessaan ensi viikon keskiviikkona. Kaavatyö käynnistyi vuonna 2008. (HäSa)