Kanta-Häme

Viikko tiivistettynä yhdeksi lauantaiksi

Tanssia on nyt Kanta-Hämeen ilmassa. Tällä viikolla tulossa on jo kesän toinen ihka uusi paikallinen tanssitapahtuma.

– Tuntui, että Hämeenlinnassa on ollut jonkinlainen tyhjiö. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, ja usein käy niin, että moni tarttuu asiaan samaan aikaan, sanoo muusikko-näyttelijä Tuula Penttilä, jonka ideasta sai alkunsa tulevan lauantain Tanssin tehdas -festivaali.

Kesäkuussa Carmenin Kenkä järjesti Hämeenlinnan Tanssiviikon. Myös Tanssin tehdas -festivaalista aiotaan jatkossa viikon mittaista.

– Aiomme tulevaisuudessa olla merkittävä tanssitapahtuma, joka sisältää niin intensiivikursseja, avoimia tunteja, toritapahtumia kuin iltaesityksiäkin, kaavailevat Penttilä ja tanssija, tanssinopettaja Tanja Kunnari.

– Tämä on ikään kuin promo ensi vuodesta.

Varsinaisena ideana on tuottaa ensi vuonna samanniminen, mutta pidempi festivaali, jossa osansa saisivat niin katsojat, kokeilijat kuin kunnianhimoiset harrastajatkin.

Kynnystä matalaksi

Hämeenlinnassa saa paljon tanssiopetusta, mutta yleisölle tanssi saattaa vaikuttaa melko näkymättömältä. Esimerkiksi tanssiteatteria esitetään vähän.

Jollakulla voi myös olla kynnys lähteä kokeilemaan omin jaloin etenkin, jos tanssitaustaa ei ole.

Lauantain ohjelmassa on muun muassa tanssiesityksiä ja vartin mittaisia ikä-, lukumäärä- ja asurajoitteettomia ”pikatyöpajoja” eri tanssilajeista ja iltaohjelmassa kaksi kantaesitystä, Riku Koskisen Tanja Kunnarille koreogafioima Polku ja Kati Kotilaisen ja Petri Keinosen teos Suitcase.

Esitykset nähdään myös sunnuntai-iltana.

Penttilän ja Kunnarin mukaan tapahtuman määrittely osoittautui vaikeaksi. Se kulkee nyt nimellä ”koko perheen tapahtuma”.

– Eräs ystävä kysyi, että saavatko aikuisetkin tulla. Herkästi ajatellaan, että ’koko perhe’ tarkoittaa lastenohjelmaa, jota vanhemmatkin voivat seurata. Tämä on pikemmin aikuistentapahtuma, jonka ohjelma sopii lapsillekin.

Sibeliuskin tanssii

Tehdas tanssii -tapahtuman takana on Penttilän, Kunnarin ja tanssija Kati Kotilaisen perustama Hämeenlinnan Tanssin tehdas ry.

Nimi ei ehkä kuulosta tutulta – yhdistys onkin hyvin tuore. Se on rekisteröity tämän vuoden helmikuussa.

Tanssin tehdas sai alkunsa Tuula Penttilän tylsistymisestä. Hämeenlinnaan muuttanut, lapsia saanut Penttilä alkoi käydä Riku Koskisen tanssitunneilla, ja kun Koskinen etsi tanssiduetolle esitystilaa Hämeenlinnasta, Penttilä ryhtyi auttamaan.

Ja äkkiä se iski, idea: Verkatehtaalle pitäisi saada tanssitapahtuma!

– Tanja otti ideasta heti kopin. Puhuin siitä kaupungin johdolle, ja minua kehotettiin perustamaan yhdistys. Siinä vaiheessa mukaan tuli myös Kati Kotilainen, Penttilä kertaa.

Ja tässä ollaan. Taiteen edistämiskeskus on tukenut hanketta 4 000 eurolla, ja moni on lähtenyt mukaan talkoilla.

Ensi vuonna, jos rahoitus löytyy, festivaalin paikka on heti lasten kulttuurifestivaali Hippaloiden jälkeen, lomien loppusuoralla. Yhtenä teemana on myös Jean Sibelius. (HäSa)

Tehdas tanssii -festivaali lauantaina 23.8. kello 13–16 Verkatehtaan sisäpihalla ja paikallisen tanssitaiteen ilta kello 19 Verstaalla. Esitykset Polku ja Suitcase nähdään myös sunnuntaina 24.8. kello 19.

Menot