fbpx
Kanta-Häme

Viikon kuvatuin vieras käväisi asemalla

Puolitoista minuuttia ja arviolta muutama sata valokuvaa.

Siinä syväluotaava tiivistelmä maanantaiaamusta Hämeenlinnan rautatieasemalla, jonne nostalginen höyryveturi Ukko-Pekka teki pikapysähdyksen.

Mukaan kyytiin hyppäsi asemalta vain kourallinen ihmisiä, mutta tilausmatkalla ollut klassikkoveturi kiinnosti valokuvaajia sitäkin enemmän.

Lähtöasema Hyvinkäältä junaan noussut Nybergin poppoo oli lähtenyt veturiretkelle naisvoittoisella kokoonpanolla. Wanhan hyvän ajan puitteet miellyttivät äiti Henna Nybergiä, mummo Eeva Nybergiä sekä lapsia Rebekkaa, Reeaa ja Vilperttiä. Perheen tytöille Hämeenlinnaan päättynyt junamatka oli elämän ensimmäinen.

– Olihan se erilaista menoa Pendolinoihin ja InterCityihin verrattuna. Yksityiskohdista huomio kiinnittyi esimerkiksi lamppuihin, junan verhoihin sekä pehmustettuihin kangaspenkkeihin. Pienet matkaliput olivat myös hyvin erilaisia totuttuun verrattuna, Henna ja Eeva Nyberg tuumailivat.

Hämeenlinnalainen Esa Väätäinen oli Ukko-Pekkaa vastassa kameransa kanssa. Kuvaamaan oli tullut moni muukin, sillä veturista otti lyhyen pysähdyksen aikana kuvia ainakin parikymmentä eri valokuvaajaa.

Väätäisen rautatieharrastus juontaa juurensa muutaman sukupolven päähän.

– Isäni ja isoisäni olivat molemmat veturinkuljettajia, joten siitä tämä harrastus kai on jäänyt päälle. Ei näitä Ukko-Pekan kaltaisia vetureita Hämeenlinnan asemalla joka päivä näe, joten paikalle oli tultava.

Hämeenlinnasta veturi jatkoi matkaansa Toijalan ja Urjalan kautta Humppilaan. Siellä kyytiin nousi iso brittiläinen turistiryhmä, jonka tilaamana Ukko-Pekka on tällä viikolla liikkeellä.

Lomareissu Suomen rautateille ei äkkiseltään kuulosta kesän hittilomalta, mutta Väätäisen mukaan rautatieharrastaminen on Englannissa hyvin suosittua.

Viikon pituisella reissulla britit tutustuvat suomalaisiin alan museoihin muun muassa Akaassa ja Hyvinkäällä. Matkan aikana ryhmä kulkee teitä ja raiteita pitkin aina Pohjois-Karjalan ja Savon maisemiin saakka.

Hämeenlinnan kohdalla Ukko-Pekan kyydissä oli arviolta satakunta ihmistä. Pysähdyksen aikana ulos vaunusta astui myös konduktööri Jonne Seppänen, joka oli pukeutunut vanhan ajan virkapukuun.

Ikkunoissa vilkkuvista matkustajien kasvoista päätellen matka oli tähän asti sujunut iloisissa tunnelmissa, eikä konduktööri uumoillut asian muuksi muuttuvan.

– Kyllä sen huomaa tunnelmasta, että väki on vapaa-ajanmatkalla. Ihmiset ovat hieman leppoisammalla tuulella kuin junamatkoilla yleensä, Seppänen huikkasi ja nousi nopeasti takaisin kyytiin.

Sitten pilli viheltää, ja juna liikahtaa matkalle kohti Toijalaa. Sielläkin vastassa lienee valokuvaajien armeija.

Menot