Kanta-Häme

Viikonloppuna Jokioisilla juhlitaan höyryn voimalla

On tullut aika Jokioisten museorautatien perinteisen Höyryfestivaalin. Tänä vuonna teemana on Jokioisten rautatie 120 vuotta, sillä liikenne Jokioisten radalla alkoi jo vuonna 1898.

Samalla juhlitaan 40 vuotta museojunaliikennettä Jokioisten Museorautatie Oy:n omistamalla omalla radalla. Jokioisten rautatien sulkemisen jälkeinen aikataulunmukainen museojunaliikenne alkoi vuonna 1978.

Tämän vuoden festivaalilla on esillä muun muassa maataloushöyrykoneiden ja maamoottorien pyörittämiä laitteita. Höyryfestivaalin ajatuksena on näyttää käytännössä, millaisia koneita maatiloilla tai esimerkiksi tietyömailla on käytetty silloin, kun vielä ei ollut ilmastoituja dieseltraktoreita – sähköstä puhumattakaan.

 

Kaksipäiväisen festivaalin molempina päivinä liikenteessä on kaksi museohöyryjunaa, jotka ajavat aamusta iltaan Jokioisten ja Humppilan välillä. Lisäksi Festivaalialueen ja Jokioisten välillä liikennöi erityinen heilurijuna.

Lapsille on tarjolla pomppulinna, höyrykoneen pyörittämä karuselli, resiinalla ajoa ja hattaraa.

Festivaaliyleisöllä on mahdollisuus päästä opastetusti ratsastamaan, sillä myös ratsastus sisältyy festivaalilipun hintaan. Ratsastusta on molempina festivaalipäivinä klo 10.30–12 ja 13.00–14.30.

Molempina festivaalipäivinä Forssasta on ilmainen museobussikuljetus Jokioisten Museorautatieasemalle. Museobussi lähtee Forssan linja-autoasemalta ja pysähtyy tarvittaessa kaikilla pysäkeillä ajoreitin varrella.

Tämän vuoden uutuutena on myös ilmainen museobussikuljetus molempina festivaalipäivinä Loimaalta Ypäjän kautta Jokioisille.

Museobussien ja höyryjunien aikataulut löytyvät osoitteesta www.hoyryfestivaali.fi