Kanta-Häme

Viileä yö hidasti veden nousua Riihimäellä

Tulvahuipulta vältyttiin ainakin torstaina Riihimäellä, kun pikkuinen yöpakkanen hidasti sulavesien valumista Vantaanjokeen. Sade saattaa kiihdyttää joen virtaamaa ja nostaa vedenkorkeutta tänään.

Hule- ja sulavesien valuminen jokeen on odotettua hitaampaa, sillä lumen alta paljastuu lähes sula maa, joka imee hyvin vettä.

Jos vesi nousee, Vanhan Peltosaaren, Muuntajankadun ja Islanninkadun seudut ovat suurimpien riskien aluetta.

Suunnittelija Paavo Jokinen Kanta-Hämeen pelastuslaitoksesta kehottaa ihmisiä siivoamaan pihamailtaan kaiken irtaimen, jonka vesi voi viedä mennessään.

Veden mukaan lähtevät risut, laudankappaleet, lelut tai roskapöntöt voivat tukkia joen siltarummut ja aiheuttaa turhaa patoutumista.

Viemärit tulpattava ennalta

– Niissä taloissa, joiden kellareihin vesi on joskus noussut, kannattaa nyt ennakkoon tulpata viemärit ja siirtää tavarat turvaan. Sokkeleitakin voi tiivistää muovilla, Paavo Jokinen neuvoo.

Kaupungin tekninen toimi on jo ennakkoon kaivanut siltarumpujen päitä auki ja raivannut esteitä joesta. Kaivurit ovat nyt valmiina, jos jää tai risut uhkaavat muodostaa tukoksia.

Joen jääpeite on paloesimies Ilkka Vuorensyrjän mukaan ainakin kaupungin alueella lähtenyt, joten jääpatoja tuskin syntyy.

Puhdistamo turvautuu ohijuoksutuksiin

Riihimäen jätevedenpuhdistamolla on tällä viikolla jouduttu turvautumaan jätevesien ohijuoksutuksiin.

Vesihuoltoliikelaitoksen johtaja Jarmo Rämö kertoo puhdistamolta lasketun mekaanisesti puhdistettua jätevettä tiistaina 700 kuutiota ja keskiviikkona 950 kuutiota.

Lisäksi on jouduttu päästämään käsittelemätöntä jätevettä suoraan verkostosta tiistaina 1500 ja keskiviikkona 2300 kuutiota.

Jätevedenpuhdistamo pystyy ottamaan käsiteltäväksi maksimissaan runsaat 40 000 kuutiota vettä vuorokaudessa. Nyt koko kapasiteetti on käytössä. Puhdistamolle virtaavan jäteveden määrä nelinkertaistuu normaalitilanteesta tulvan aikaan, kun sulavedet kuormittavat kaupungin viemäriverkostoa. (HäSa)

 

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic