Kanta-Häme

Viime vaalien ääniharavat löivät keskenään vetoa

 

Neljän vuoden takaisten kunnallisvaalien Hämeenlinnan äänikuningas Iisakki Kiemunki (sd.) ja kolmanneksi suurimman äänipotin kerännyt Jari Koskinen intoutuivat lyömään kunnallisvaalien alla vetoa tulevien vaalien keskinäisestä menestyksestä, samalla ehkä myös äänikuninkuudesta.
 
Jos valtuuston puheenjohtaja Kiemunki kerää isomman äänipotin kuin Koskinen, lupaa nykyinen maa- ja metsätalousministeri traktorin peräkärryllisen klapeja Kiemungin huusholliin.
 
Jos taas Koskisen äänipussi on paksumpi kuin Kiemungin, saa Koskinen maatilalleen ilmaisen rengin yhdeksi päiväksi metsänhoitotöihin.
 
Neljä vuotta sitten Kiemunki keräsi muhkeat 1 320 ääntä. Puoluetoveri, kansanedustaja Tarja Filatov oli kakkonen 1 248 äänellään, mutta heti seuraavana Jari Koskinen 1 122 äänellä.
Kumpikin uskoo näiden vaalien ääniharavan keräävän Hämeenlinnassa noin 1 300 ääntä.
 
Demarileirin ja kokoomustelaisten keskinäiseen taistoon kaupungin ykköspuolueena ei kummaltakaan heru tarkkaa veikkausta: 
 
– Tasaista on, mutta demarit voittaa tämän taiston, Kiemunki sanoo.
 
– Vaaliasetelma on kaikkiaan mielenkiintoinen. Toivottavasti se poikii aktiivisen osallistumisen uurnilla, Koskinen patistaa äänestämään.
 
Neljän vuoden takaisista kymmenen eniten henkilökohtaisia ääniä keränneistä ehdolla ovat kaikki muut paitsi Harri Lintumäki (kok.), joka luopuu näissä vaaleissa kunnallisista luottamustehtävistä.
Edellisvaaleissa valtuustoon valittu Koskinen ehti tehdä pankkiirivisiitin EU:n leivissä Lontooseen kunnes kävi kutsu maa- ja metsätalousministeriksi.
 
– Tämä ei ennakoi mitenkään pitemmälle tulevaisuuteen, vaan haluan olla mukana kotipaikkakuntani päätöksenteossa koska olen aina niin tehnyt. Muut päätökset tehdään myöhemmin, kuitta Koskinen utelut mahdollisesta paluusta valtakunnan politiikkaan seuraavissa eduskuntavaaleissa.

”Koskinen pääsee puhtaalle pöydälle”

Iisakki Kiemunki epäilee, ettei hänelle ole luvassa edellisvaalien kaltaista äänivyöryä.
 
– Sehän oli historiallisen valtava äänipotti, itsellekin suuri yllätys.
 
– Olen saanut viimeisen neljän vuoden aikana sen verran paljon rapaa päälleni, että ihan vastaavaa ei liene luvassa.
 
– Kun valtuuston puheenjohtajana olen ollut aika paljon näkyvissä näissä negatiivista julkisuutta saaneissa asioissa (mm. Innopark, Sunny Car Center, sairaanhoitopiirin talous), niin äänimäärä tippunee, mies analysoi.
 
Valtuuston nykyinen puheenjohtaja epäilee, että ministerinä istuva Jari Koskinen rynnii nyt koko kaupungin äänikuninkaaksi.
 
– Jari pääsee lähtemään taas tavallaan puhtaalta pöydältä, vaikka oli vaalikauden alussa valtuustossa ja kaupunginhallituksen pöydän ympärillä valtuuston varapuheenjohtajana. Lontoon pankkiirikausi ja ministerin rooli ovat kuitenkin säästäneet Koskisen pahimmalta paikalliselta ryöpytykseltä, Kiemunki pohtii.
 
Hän on joka tapauksessa erittäin tyytyväinen siihen, että kaupungilla on suora linkki hallituspöytään: – Se on aina hyväksi. Ja kansanedustajatkin ovat olleet pääsääntöisesti erittäin aktiivisia myös kunnallispolitiikassa.
 
Jari Koskinen on paljon varovaisempi henkilökohtaisen menestyksen ennakkoarvioinneissaan. Sen hän myöntää, että Kiemungin veikkaus kokoomuksen menestyksestä Ydin-Hämeessä voi toteutua, kun hänen lisäkseen ehdolla ovat muun muassa kaupungin entinen hallintojohtaja Helena Hirviniemi ja nykyisin valtuustossa istuva Reijo Saksa.
 
– Sehän on selvää, että perussuomalaiset menestyy täälläkin edellisvaaleja paremmin. Heidän joukoistaan voi nousta todellisia ääniharavia, Koskinen pohtii.
 
Kaksikko uskoo, että Kari Ilkkala ja Lulu Riikonen ovat varmoja menestyjiä.
 
– Kansanedustaja Ismo Soukola on vetänyt paikallistasolla matalaa profiilia, joten nyt puolueen kärkinimeksi noussee joku muu, Kiemunki veikkaa.
 
Omien puolueiden edustus uhkaa molempien mielestä laskea perussuomalaisten menestyksen ansiosta, mutta kuinka paljon, jää nähtäväksi.
 
– Tämä uuden koalition sisällä keskustalaiset saavat eniten nenilleen, vaikka koalitio menestyisi kuinka hyvin, Kiemunki arvelee ehdokasasettelun jälkeen.

Blokkeihin jakautumista

Molemmat miehet epäilevät kunnallispolitiikan olevan tulevina vuosina aikaisempaa enemmän erilaisten blokkien kädenvääntöä.
 
– Tästä on esimerkkejä toisilta paikkakunnilta. Blokkeihin jakaudutaan eri syistä ja ryhmittymiä muodostavat eri puolueet paikkakunnan kiistanaiheista riippuen, Koskinen pohtii.
 
Hän epäilee Kiemungin tapaan, että tulevista vaikeista asioista on entistä vaikeampi tehdä päätöksiä: – Euroopan tilanne näkyy myös Hämeenlinnan päätöksenteossa, taloudessa, ei siitä mihinkään pääse.
 
Iisakki Kiemunki puolestaan uskoo, että puhetta ja valituksia päätöksenteosta on luvassa nykyistä menoa huomattavasti enemmän.
 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic