fbpx
Kanta-Häme

Tarja Filatov vaatii työttömille lisää palveluja – "Minunkin ministerikaudellani syntyi 120 000 uutta työpaikkaa"

Seitsemännelle kansanedustajakaudelleen tähtäävän Tarja Filatovin (sd.) mukaan puheenjohtaja Antti Rinteen yllättävä sairausloma ei ole ainakaan toistaiseksi sotkenut SDP:n kuvioita. Demarileirin paikoin ristiriitaiset ulostulot hän pistää "erilaisten ihmisten erilaisten näkökulmien" piikkiin. Puolueen yhteinen linja tiivistyy hallitusneuvotteluihin mennessä, Filatov sanoo. Kuva: Esko Tuovinen

Hallituksen työllisyyssaavutuksessa ei ole mitään erityisen ihmeellistä, ilmoittaa SDP:n työelämäspesialisti Tarja Filatov.

– Minunkin ministerikaudellani syntyi 120 000 uutta työpaikkaa. Tällaisia tuloksia tulee, kun taantuma taittuu ja päästään uuteen nousuun. Huolestuttavaa on, että ennusteet osoittavat jo nyt alaspäin.

Kilpailukykysopimuksen myönteiset efektit johtuvat hänen mukaansa pääosin työmarkkinajärjestöjen neuvottelutuloksista, jotka koskivat muun muassa työnantajamaksujen alentamista.

– Sen sijaan työajan pidennysten ja lomarahan leikkausten kaltaisilla elementeillä, joita hallitus siihen väkisin tunki, ei ole ollut paljonkaan työllisyysvaikutusta.

Hämeenlinnalainen Filatov, 55, on Suomen pitkäaikaisin työministeri ja demariäänestäjien kestosuosikki. Viime eduskuntavaaleissa hän oli 8 318 äänellään Hämeen vaalipiirin ääniharava numero yksi.

 

SDP:n ja hallituksen suurin periaatteellinen juopa liittyy yksilön ja yhteiskunnan vastuunjakoon, Filatov näkee.

– Tämä hallitus on lähtenyt siitä, että valtio vetäytyy vastuusta ja asettaa ihmiselle sanktion, kun tämä ei onnistu saamaan palvelua.

Filatovin mielestä yhteiskunnan on päinvastoin lisättävä ja parannettava työttömien palveluja ja työnvälitystä. Hänestä ideologinen ero kiteytyy aktiivimalliin, joka vaatii aktiivisuutta myös työkyvyttömiltä pitkäaikaistyöttömiltä.

– Näille ihmisille on asetettu mahdottomia kriteerejä. Aktiivimalli on lisännyt ihmisten pahoinvointia ja eriarvoisuutta muttei työllisyyttä.

Filatovin mukaan hallituksen työvoimapolitiikka on mennyt metsään myös koulutusmuutoksissa.

– Pirkanmaalla on ollut tällä hallituskaudella vaikeampaa päästä työvoimapoliittiseen lähihoitajakoulutukseen kuin lääkikseen. Eihän sen näin pitäisi olla.

 

Vuodesta 1995 eduskunnassa istunut Filatov kuuluu yhä puolueensa kantaviin voimiin. Eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2011. Työministerinä hän toimi vuosina 2000–2007.

Filatovin mukaan kulunutta vaalikautta ovat leimanneet ennenkuulumattoman kovasanainen sapelinkalistelu ja puolueiden etääntyminen toisistaan.

– Mihinkään johtamatonta tölvimistä on ollut ihan liikaa puolin ja toisin. Ykköstoiveeni on, että eduskuntaan saataisiin takaisin aito yhteistyön kulttuuri.

Hämeessä SDP tavoittelee kahden paikan lisäystä eli viittä kansanedustajaa. Filatov sanoo toivovansa, että puolue saisi Arkadianmäelle myös uutta verta. Hän haluaa olla tulokkaille samanlainen tuki kuin 24 vuoden takaiset konkarit olivat hänelle itselleen.

– Oli hienoa, että kokeneemmat olivat siinä koutsaamassa.

 

Sote-uudistus on siirtymässä jälleen kerran seuraavalle hallituskaudelle. Filatovin mielestä perustuslakiasiantuntijoiden antamat läksytykset ja viimeistään viime aikojen vanhustenhoitoskandaali ovat osoittaneet, ettei kokoomuksen ajamalle markkinaehtoiselle valinnanvapaudelle ole edellytyksiä.

– Suomi ei ole valmis sellaiseen. Emme osaa emmekä pysty hallitsemaan markkinoita riittävän hyvin. Hallituksen mallissa markkinat ottaisivat vallan julkisilta järjestäjiltä.

Filatovin mukaan kunnissa ei ole ollut osaamista edes hoivapalvelujen kilpailuttamiseen eikä valvontaan.

Hänestä sote-palvelut kannattaa järjestää nykyisten maakuntien kokoisilla sote-alueilla niin, että myös kunnat voivat toimia palvelujen tuottajina.

– Tällainen vahva julkinen järjestäjä voisi sitten käyttää yksityisiäkin palveluntuottajia halunsa mukaan. Se olisi turvallinen malli eteenpäin.

– Maakunnissa on jo tehty pohjatyötä niin paljon, että 18 alueen malli on tässä tilanteessa paras liikkeellelähtö.

Vaativin erikoissairaanhoito tulee Filatovin mielestä järjestää yliopistosairaaloiden ympärille rakentuvilla viidellä erva-alueella. Kanta-Hämeen sairaalayhteistyö Pirkanmaan kanssa on hänestä esimerkillistä etukenoa oikeaan suuntaan. Toisaalta muiden sote-rakenteiden uusimista ei ole vielä edes aloitettu.

 

Seuraavan hallituksen on tarkoitus uudistaa myös sosiaaliturva. SDP yrittää myydä muille puolueille omaa kolmiportaista yleisturvamalliaan ja siihen iskostettavaa “asiakaskohtaista palvelua”.

Perustulolle Filatov ei lämpene, sillä se kiristäisi rajusti verotusta ja nostaisi töihinmenon kynnyksen pienilläkin tuloilla hyvin korkeaksi.

Filatov on SDP:n edustaja sosiaaliturvauudistukseen liittyvässä Toimi-hankkeessa.

– Puolueet hakevat yhteistä kantaa hyvin erilaisista lähtökohdista. Luulen, että edessä on aikamoinen vääntö kaikkien kanssa. Sellaista mallia, joka palvelisi kaikkia hyviä tarkoituksia, ei ihan pikkurahalla saa. HäSa

Hämeen Sanomat haastatteli tulevien eduskuntavaalien 12 kantahämäläistä kärkiehdokasta. Tässä koko juttusarja:

Lue myös: Kokoomuksen Timo Heinonen lupaa tehdä lisää maaleja – “Olen aina halunnut ajatella koko Hämettä” (2.3.2019)
Lue myös: Aino-Kaisa Pekonen pääsi vauhtiin vasemmiston sote-soturina – “Olen vähän kreisi ja yllytyshullu” (27.2.2019)
Lue myös: SDP:n Kaisa Lepola: Eduskunta tarvitsee oikeaa asiantuntemusta – “Voin haastaa koko porukan” (26.2.2019)
Lue myös: Päivi Räsänen palaisi sotessa jo kerran kuopattuun malliin – “Feministit puhuvat ihan hömppää ja huuhaata” (16.2.2019)
Lue myös: Tarja Filatov vaatii työttömille lisää palveluja – “Minunkin ministerikaudellani syntyi 120 000 uutta työpaikkaa” (12.2.2019)
Lue myös: Demarien vanha äänirohmu Johannes Koskinen hakee paluuta eturiviin – “Politiikka ei ole selfieiden jakelua” (8.2.2019)
Lue myös: Vihreiden vaalitaisto on kahden kauppa – Mirka Soinikoski ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto kisaavat Hämeen ainoasta paikasta (5.2.2019)
Lue myös: Perussuomalaisten Lulu Ranne: Se on nyt tai ei koskaan – “Kanta-Hämeellä on lällyt kansanedustajat” (1.2.2019)
Lue myös: Tohtoroituva viherkepulainen Timo Kaunisto haluaa haastaa populisteja – “Vaikka ura meni, elämä tuli takaisin” (31.1.2019)
Lue myös: Sanni Grahn-Laasonen: 16-vuotiasta ei saa jättää yksin – “Tämä hallituskausi oli kuin yö ja päivä” (20.1.2019)
Lue myös: Miia Nahkuri haluaa napata Hämeen demarien viidennen kansanedustajapaikan – Syntyvyyskeskustelu vaikein aihe (21.12.2018)

Menot