Kanta-Häme

Viimeinen ennakkoäänestyspäivä alkaa huomenna – Tähän mennessä hämäläiset ovat äänestäneet ahkerasti

Europarlamenttivaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä on huomenna tiistaina 21. toukokuuta. Hämeen vaalipiirin äänioikeutetuista jo 16 prosenttia on äänestänyt.
Arkistokuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Arkistokuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Tiistaina 21. toukokuuta on viimeinen päivä äänestää ennakkoon europarlamenttivaaleissa.

Hämäläiset ovat äänestäneet ennakkoon ahkerasti, sillä maanantai-iltaan mennessä koko Hämeen vaalipiirin äänioikeutetuista yhteensä 16 prosenttia oli antanut äänensä eurovaaleissa.

Tämä tarkoittaa yhteensä lähes 295 000 ennakkoääntä.

Vilkkain ennakkoäänestyspäivä on tähän mennessä ollut keskiviikko 15. toukokuuta, jolloin 3,7 prosenttia vaalipiirin äänioikeutetuista äänesti.

Ahkerimpia ennakkoäänestäjiä Hämeen vaalipiirissä ovat olleet forssalaiset, joista liki viidennes on käynyt äänestämässä ennakkoon.

Laiskimpia äänestämään taas ovat toistaiseksi olleet hausjärveläiset ja loppilaiset, joista vain 11,5 prosenttia on äänestänyt ennakkoon.

Naiset ovat koko vaalipiirissä äänestäneet keskimäärin miehiä innokkaammin – ainoan poikkeuksen tekee Hausjärvi, jossa ennakkoon äänestäneitä miehiä oli maanantai-iltana viisi kappaletta enemmän kuin ennakkoon äänestäneitä naisia.

Vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa yhteensä 16,8 prosenttia hämäläisistä äänesti ennakkoon. Ahkerimman ennakkoäänestäjän palkinto meni tuolloin Humppilalle, jossa ennakkoon äänestäneitä oli 24 prosenttia äänioikeutetuista.

Yhteensä hieman alle 35 prosenttia Hämeen vaalipiirin äänioikeutetuista antoi äänensä vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa.

Koko Suomessa äänioikeutetuista yhteensä 41 prosenttia käytti äänioikeuttaan.

Hämeen vaalipiirin kunnista ainoastaan Asikkalassa äänestysprosentti oli yli 40. Vähiten eurovaalit kiinnostivat Hartolassa, jossa äänestysprosentti jäi 34,2 prosenttiin.

Vaaleilla valitaan europarlamenttiin 13 jäsentä Suomesta. Jos Yhdistynyt Kansakunta eroaa EU:sta, parlamenttiin valitaan 14 jäsentä Suomesta.

Parlamentti päättää Euroopan neuvoston kanssa muun muassa unionin lainsäädännöstä ja talousarviosta.

Virallinen vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta. Tuolloin äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20. HäSa

Päivän lehti

12.7.2020