Kanta-Häme

Viimeinenkin kasarmi saa koneellisen ilmanvaihdon

Panssariprikaatin kaikissa seitsemässä majoituskasarmissa on koneellinen ilmanvaihto tämän vuoden loppuun mennessä. Parolannummella remontoidaan parhaillaan koko varuskunnan suurinta majoituskasarmia eli Jääkäritykistörykmentin kasarmia.

– Rakennusta on tutkittu moneen kertaan varusmiesten oireiden takia, mutta hometta siellä ei ole ollut. Sisäilman laatu on kuitenkin ollut muuten huono, kun koneellinen ilmanvaihto on puuttunut, sanoo Panssariprikaatin komentaja, eversti Pekka Toveri.

Ongelmakasarmiksikin nimetty rakennus remontoidaan kolmessa osassa eli rappu kerrallaan. Koko rakennusta ei voitu sulkea remontin ajaksi, sillä siinä tapauksessa prikaatin majoituskapasiteetti ei olisi riittänyt.

Rakennuksen molemmat päädyt ovat jo käytössä, ja viimeisenä remontoidaan keskiosa. Se on kokonaan huputettu samoin kuin kumpikin pääty vuorollaan.

– Tämä on sikäli uutta, että meillä määrättiin jo urakan ehdoissa, että remontti täytyy toteuttaa huputtamalla. Näin pystytään välttämään se, että remontin aikana syntyisi uusia kosteusongelmia sateen tai lumen takia, sanoo rakennuksen omistavan Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Erkki Sabel.

Kasarmin peruskorjauksen harjannostajaistilaisuus järjestettiin torstaina.

Varusteita koko ajan enemmän

Koneellisen ilmanvaihdon lisäksi kasarmirakennuksen wc- ja pesutilat uusitaan täysin ja sinne on rakennettu muun muassa lisää tarvikkeiden ja varusteiden kuivatustiloja. Kaikki seinät myös maalataan.

– Kasarmimajoitus on vuosien varrella muuttunut huomattavasti, kun varusmiesten varusteiden määrä on kasvanut. Sekä henkilökohtaisia varusteita että joukko-osaston materiaalia on enemmän kuin ennen, Pekka Toveri sanoo.

Varusteita ei enää kuivatella tuvissa, vaan kasarmin rapuissa on erilliset kuivaushuoneet ja niissä henkilökohtaiset lukolliset kuivauskaapit. Lisäksi kellaritiloihin on nyt tehty uudet kuivaushuoneet isompia varusteita varten.

Prikaatiin on jo aiemmin hankittu kuivauskontteja, joissa kuivataan esimerkiksi telttoja ja naamioverkkoja.

Parolannummella jatkuva työmaa

Parolannummen varuskunta-alue on jatkuva työmaa, sillä majoituskasarmeja uudistetaan vanhemmasta päästä sitä mukaa kuin remontit valmistuvat.

Viimeksi valmistui autokomppanian kasarmin remontti. Myös muonituskeskuksen pitkään odotettu remontti toteutui muutama vuosi sitten.

– Remonttien lisäksi ensi vuonna alkaa kokonaan uuden monitoimihallin rakennustyö. Siihen tulee tilat varusmiessoittokunnalle ja viestikoulutukselle, huomauttaa Jääkäritykistörykmentin komentaja, everstiluutnantti Mika Holma.

Panssariprikaatissa on kaiken kaikkiaan remontoitu ja rakennettu 32 miljoonalla eurolla vuodesta 2003 eli siitä alkaen, kun rakennukset siirtyivät Senaatti-Kiinteistöjen hallintaan.

Vielä toteutumattomia investointipäätöksiä on tehty 13 miljoonan euron arvosta, ja ne tehdään vuoteen 2014 mennessä. (HäSa)

Päivän lehti

24.1.2020