Kanta-Häme

Viimeinenkin pikkukoulu sulkeutuu

Karan koulun ovet sulkeutuvat lopullisesti heinäkuussa koululaisten vanhempien ja kulmakunnan asukkaiden sinnikkäästä taistelusta huolimatta. Hausjärven kunnanvaltuusto päätyi siirtämään koululaiset Ryttylän kouluun jo ensi lukuvuodeksi, vaikkei Ryttylän kouluremontti vielä ole valmis.

Päätös vaati kuitenkin äänestyksen, kun Soile Roivas-Korhonen (vas.) esitti, ettei koulua lakkauteta ennen kuin Ryttylän koulun vanha osa on korvattu uudella. Karan kohtalo sinetöitiin kuitenkin äänin 21–13.

Moni valtuutettu muistutti Erkki Pokkisen (sd.) tavoin, että valtuusto päätti vuonna 2013 säilyttää Karan koulun Ryttylän kouluremontin valmistumiseen saakka. Pokkinen muistutti myös, että koulun mukana kyläläiset menettävät harrastus- ja kokoontumispaikkansa.

Taloustilanne vaatii säästöjä

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Lokinperä (kesk.) piti kuitenkin välttämättömänä, että Ryttylän koulurakentamisen siirtäminen parilla vuodella käynnisti myös Karan koulun jatkon uudelleen harkinnan.

– Meillä on edessä sekä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin että Riihimäen terveyskuntayhtymän alijäämien kattaminen. Se tulee maksamaan kunnalle pari miljoonaa euroa, Lokinperä totesi ja painotti menojen leikkaamisen tärkeyttä.

Markku Pyrä (ryhmä Ryttylä) epäili vahvasti, ettei Ryttylän kouluremontti valmistu vielä vuonna 2019, vaan lykkääntyy kunnan taloustilanteen vuoksi edelleen.

Pikkusumma ei heiluta kuntaa

Heini Ristavaara (kesk.) ihmetteli, miksi koulun lakkauttamisessa vaihtoehtoja on esitelty mustavalkoisesti ja hakemalla rajuja vaihtoehtoisia säästöpaikkoja.

– Toki kaikki kauhistuvat, kun 60 000 euron säästöt esitetään otettavan lopettamalla kolme opettajan virkaa ja nostamalla ryhmäkokoja Oitissa, Ryttylässä ja Eskon koulussa todella isoiksi, Ristavaara arvosteli ja korosti, ettei kunnan talous kaadu, vaikka tästä säästötavoitteesta luovutaan.

Jatkoajan hinnaksi laskettiin puoli miljoonaa

Karan koulun lakkauttaminen jo ensi kesänä säästää sivistystoimen menoja 60 000 eurolla. Vuoden 2019 syksyyn mennessä säästöä lasketaan kertyvän puoli miljoonaa euroa.

Sivistystoimenjohtaja Markku Torttila totesi, että Karan koulun lakkauttaminen ja 34 oppilaan siirtäminen Ryttylän kouluun viiden kilometrin päähän on vain muutos. Ryttylän koulussa oppilashuolto ja opetus voidaan toteuttaa laadukkaasti ja taloudellisesti. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic