Kanta-Häme

Viimeiseen lepoon nuukaillen

Hautauspalvelu Callan toimitusjohtaja Jukka Kuosa kehottaa omaisia kilpailuttamaan hautauspalveluja.

– Hautaaminen on asia, jota ei kohtaa joka vuosi. Voi olla, että paikkakunnalla on yksi hautaustoimisto, jossa on totuttu asioimaan. Toivoisinkin, että ihmiset katsoisivat rauhassa tarjontaa ennen kuin tekevät päätöksiä.

Kuosan mukaan tavallinen hautaus voi maksaa helposti 500–1500 euroa. Hän kuitenkin korostaa, että kukin tekee tavallaan, ja myös tuhansien eurojen arkkujen ostajia löytyy.

Callan halvin tuotepaketti maksaa 290 euroa. Se sisältää mäntypuisen ekoarkun, vainajan vaatteet ja pukemisen, pahviuurnan, kuljetuksen ja virastoasioinnit.

Kuosa tilaa tuotteensa suurissa erissä, jolloin tavarantoimittaja pystyy tinkimään kuluista. Calla ei myöskään peri lisämaksua vainajan ehostamisesta ja kuljettamisesta.

– Hoidan myös vähävaraisten siunauksia Tampereen kaupungille. Sen myötä olen halunnut tuoda edullisen hautausratkaisun Hämeenlinnan vähävaraisille.

Kuosa ei pidä siitä, että monien hautaustoimistojen sivuilla hinnat ovat ympäripyöreitä ja tai ne puuttuvat kokonaan. Hänestä se on omaisten rahastamista.

– Kun asiakas tulee toimistoon, hinta voikin olla ihan toinen, mutta siinä kohtaa ei enää panna vastaan, Kuosa päivittelee.

Hautaustoimisto Pramin yrittäjä Jari Pramin mukaan edullisia hautauspalveluita on saatavilla, koska hautauskulttuuri on muuttunut riisutummaksi ja arkuistakin tehdään yksinkertaisempia.

Pramin halvin arkku ja siihen kuuluvat järjestelyt maksavat 400 euroa. Yrittäjä muistuttaa, että silti hintalappu muodostuu yleensä kokonaisuudesta, joka räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan.

– Jotkut haluavat vain arkun ja kuljetuksen, toiset taas tahtovat hautaustoimiston olevan enemmän mukana järjestelyissä, Prami kertoo.

Hautaustoimisto Funeran hautausneuvonantaja Tobias Andersin korostaa, ettei asiakkaan pitäisi joutua maksamaan yllättävistä lisäkuluista.

– Emme ole halvin hautaustoimisto. Meillä tärkeintä ei ole niinkään hinta vaan se, että se pysyy samana alusta loppuun asti.

Funera toimii Hämeenlinnassa Helsingistä käsin. Andersin tapaa hämeenlinnalaisia asiakkaitaan tarvittaessa, mutta yritys mahdollistaa kaikkien palveluiden hoitamisen etänä.

Andersin kertoo etäsuunnittelun olevan monille miellyttävämpi vaihtoehto, sillä valintojen tekeminen paikan päällä saattaa tuntua ahdistavalta.

Valmiiden hautauskokonaisuuksien tarjoaminen on Andersinin mielestä jo hyvin tavallista. Seremoniaton arkkuhautaus Funeralla maksaa 550 euroa. Andersinin mukaan jotkut asiakkaat ajattelevat, ettei heillä ole varaa muuhun, kuin tuhkaukseen.

Kuosa kertoo, ettei tuhkaus välttämättä tule arkuttamista halvemmaksi. Tuhkaus maksaa hämeenlinnalaiselta 90 euroa, mutta ulkopaikkakuntalaiselta peritään jopa 370 euroa.

Silti hänen mukaansa tuhkaus yleistyy jatkuvasti. Hän arvioi, että 60–70 prosenttia vainajista tuhkataan Hämeenlinnan alueella.

Tobias Andersinin mukaan pääkaupunkiseudulla vastaava luku on jopa 90 prosenttia. Kustannusten lisäksi syynä on usein hautausmaiden tilanpuute. HÄSA

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic