Kanta-Häme

"Viinan juominen ravintoloissa on liian kallista" – Pubit eivät kestä enää yhtään veronkorotusta

Kanta-asiakkaat, erikoinen miljöö, halvat tuopilliset ja tapahtumat pitävät pubiyrittäjien pään pinnalla.
Pub Wiljami erottuu muista pubeista yrittäjä Toni Vehviläisen (oik.) mukaan vanhalla, alkuperäisellä miljööllään puurakenteineen ja tiiliseinineen. Asiakkaina ovat Carl Wahren (vas.) ja Pasi Nikkilä. Kuva: Riku Hasari
Pub Wiljami erottuu muista pubeista yrittäjä Toni Vehviläisen (oik.) mukaan vanhalla, alkuperäisellä miljööllään puurakenteineen ja tiiliseinineen. Asiakkaina ovat Carl Wahren (vas.) ja Pasi Nikkilä. Kuva: Riku Hasari

Soittokierroksen viesti on selvä. Pubiyrittäjät eivät kaipaa enää ainuttakaan veronkorotusta alalle.

– Verotus on aivan liian korkea. Ala ei kestä enää yhtään korotusta. Päinvastoin, jos verotusta höllennettäisiin, sillä olisi alalla voimakas työllistävä vaikutus. Ymmärrän hyvin, jos joku tuskailee, että on mahdotonta tehdä tällä bisnestä verotuksen takia, sanoo Sami Torvinen, joka on toinen hämeenlinnalaisten Bar Tason ja Pub Pikku-Eeron yrittäjistä.

Viimeisin luopuja on Ojoisilla toiminut Härkäpubi, joka on jättänyt huhtikuun lopulla konkurssihakemuksen Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut yrittäjää kommentoimaan asiaa.

Torvisen kanssa samoilla linjoilla on Heikki Alutoin, joka omistaa Hätilässä Tornin Tuvan yhdessä puolisonsa Tuija Tunturin kanssa.

– Valtio tekee verotuksella yrittäjän elämän aina vain hankalammaksi ja hankalammaksi veronnostoin ja arvonlisäverojen muutoksin. Viina on ravintoloissa liian kallista. Ihmisillä ei ole enää varaa juoda niissä.

– Valtionkin tavoitteena on saada juominen kontrolloituihin tiloihin, mutta päätöksillä sitä ohjataan juuri päinvastaiseen suuntaan, jolloin juominen siirtyy hallitsemattomasti koteihin ja puistoihin, Alutoin toteaa.

Yrittäjäpariskunta ei elätä itseään Tornin Tuvan tuotoilla, vaan käy palkkatöissä Helsingissä.

– On kuitenkin hieno asia, että pystyn työllistämään kaksi ihmistä. Siksi mietin hyvin tarkkaan ennen kuin pistän pillit pussiin.

Jukolassa toimivan Jukolan Jussin yrittäjä Petri Pälsi kertoo, että kannattavuus koostuu monesta pikku osasesta.

– Meillä ei oikeastaan ole kilpailijoita, kun toimimme ainoana lähiöpubina. Meillä on paljon kantaporukkaa ja edulliset lähiöhinnat, mikä on asiakkaalle kannattavaa, mutta yrittäjälle haastavaa. Toistaiseksi olemme pärjänneet, mutta ei tämä mikään miljoonabisnes ole.

Pubi myös on auki vuoden jokaisena päivänä. Saadakseen väen viihtymään Jukolan Jussissa järjestetään karaokea 3–4 kertaa viikossa, bingoa kolme kertaa ja pubivisa kerran viikossa. Esimerkiksi vappuna on vähän ekstrahulinaa ja ohjelmaa.

Kannattavuusongelmiin kaatunut ja lopulta konkurssiin käräjäoikeudessa tuomittu William’s Pub toimii nyt kahdessa osassa.

Ravintola Majaa pyörittää Jasu Lindgren ja Pub Wiljamia Hämeen Raflat oy:n yrittäjät Toni Vehviläinen ja Juha-Pekka Aalto.

Pubi on ollut heillä vuoden 2017 helmikuun puolivälistä.

– Kasvu on koko ajan ylöspäin, mutta tekemistä se on vaatinut. Olemme onnistuneet herättämään vanhan William’s Pubin henkeä uudestaan ja saaneet haalittua vanhaa kantaporukkaa, Vehviläinen kertoo.

– Ihmiset tulevat tänne pitämään hauskaa, heittämään dartsia ja katsomaan jalkapalloa, lätkää ja formulaa.

Pub Wiljami erottuu muista pubeista Vehviläisen mukaan juuri vanhalla, vuodelta 1971 olevalla miljööllään.

Sijainti hieman syrjässä ydinkeskustasta on Vehviläisen mukaan sekä uhka että mahdollisuus.

– Se karsii pois härösakkia ja hörhöilijöitä. He eivät tänne löydä, mutta toisaalta turistitkaan eivät tätä paikkaa tiedä. Osalle paikallisistakin on vielä epäselvää, onko tämä auki vai ei, koska pubi oli pitkään kiinni.

Ojoisilla sijaitsevan Pikku-Eeron asiakasmäärät ja myyntiluvut ovat ainakin viimeiset neljä vuotta pysyneet ennallaan.

Ydinkeskustassa sijaitseva Bar Taso sai kahden lievästi tappiollisen vuoden jälkeen karistettua Hannibal-nimen huonon maineen harteiltaan ja on nyt kasvattanut pari vuotta myyntiään 20–30 prosenttia vuosittain. HÄSA

Päivän lehti

22.1.2020