Kanta-Häme

Viinan vetovoima ei ole ennallaan

Nuorten humalahakuinen juominen on vähentynyt. Tämänhetkinen nuorisokulttuuri suosii raittiita elämäntapoja, ei räkä poskella kännäämistä.

– Alaikäisten raittiustrendi on jatkunut jo 1990-luvun puolivälistä lähtien, kertoo THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo.

Toisaalta erot eri ryhmien välillä ovat kasvaneet viimeisten neljän vuoden aikana siten, että sekä raittiita että humalahakuisesti juovia nuoria on enemmän.

Raitasalon mukaan raittiuden suosio saattaa johtua arvomaailman muutoksista ja humalaisen käytöksen paheksunnasta, ei niinkään esimerkiksi nuoren vanhempien sosiaalisesta asemasta.

– Humalahakuista juomista ei nuorten keskuudessa arvosteta enää samalla tavalla kuin vielä kymmenenkin vuotta sitten. Monissa piireissä sen ajatellaan olevan aika junttimaista, Raitasalo kuvaa nuorten tuntemuksia.

”Ennen käytiin kahvilla, nyt yhdellä”

Kaurialan lukion abiturientit Henri Heino ja Yeti Kakko istuvat tablettitietokoneineen alakerran pyöreän pöydän ääressä. Artikkelin aihe saa aikaan naurunremakan.

Nuorten miesten mukaan lähes kaikki kaverit käyttävät alkoholia enemmän tai vähemmän, mutta vakuuttavat pysyvänsä kohtuuden rajoissa.

Kakko kertoo juoneensa elämänsä ensimmäisen kerran viime vappuna, siis vain paria kuukautta ennen täysi-ikäisyyttään.

– Ei opiskelijalla ole varaa juoda kännejä joka viikonloppu. Joskus on silti mukavaa istua iltaa yhden tai useamman juoman kera, Kakko kiteyttää.

Mukaan baariin voi pyytää niitäkin kavereita, jotka juovat mielellään enemmänkin.

– Ennen käytiin kahvilla, nyt yhdellä tai kahdella, Heino kuvaa.

Kolmannessa kerroksessa istuskeleva Henri Korpela kertoo maistaneensa alkoholia kerran, ja se riitti.

– En juo lainkaan, koska alkoholi muuttaa käytöstä. Olen mieluummin ihan vain oma itseni. Juttu luistaa kyllä ilman viinaakin.

Tytöt juovat enemmän, pojat vähemmän

Nuoret juovat aiempaa vähemmän, mutta suomalaisille viina maistuu edelleen. Tutkimuksen mukaan juominen näyttäisi lisääntyvän iän myötä niin, että 16-vuotiaat ovat 18-vuotiaita useammin raittiita.

Erityisesti täysi-ikään ehtineiden nuorten naisten juominen on jopa kääntynyt hienoiseen nousuun neljän vuoden aikana. Tämä on tutkija Raitasalon mielestä huolestuttavaa.

– Juomatavat opitaan jo varhain. Maltillista alkoholin käyttöä voi olla hyvin vaikea oppia siinä vaiheessa, kun ollaan perustamassa perhettä.

Raitasalon mukaan nuorten naisten juominen on osa yleistä alkoholikulttuurin muutosta. Naisten juominen on lisääntynyt merkittävästi aina 1980-luvulta alkaen.

– Tyttöjen ja poikien väliset erot ovat tasoittuneet. Tytöt juovat enemmän, pojat puolestaan hieman vähemmän. Fysiologisista syistä naiset kestävät alkoholia miehiä huonommin, joten kehityksestä on syytä olla huolissaan, Raitasalo sanoo.

Nuori saa alkoholia helposti

Alaikäisyys ei ole este, mitä tulee alkoholin saatavuuteen. Yleisimmin alaikäisen alkoholiostokset suorittavat täysi-ikäiset kaverit tai sisarukset.

Raitasalon mukaan vanhemmat suostuvat viinakuriireiksi huomattavasti harvemmin kuin vielä 1990-luvulla.

Yeti Kakko puolestaan kertoo tietävänsä useita vanhempia, jotka ostavat alkoholia jälkikasvulleen mukisematta.

– Nuoret saavat alkoholia aina, tehtiinpä se kuinka vaikeaksi tahansa. (HäSa)

Päivän lehti

5.4.2020