Kanta-Häme

Viinaralli siirtyy Virosta Latviaan

Todelliset viinaturistit matkaavat Latviaan asti matalan verotuksen vuoksi. Vitosen vodkaa ostetaan kymmenen pullon pakkauksissa.

Suomalaiset viinaturistit ovat löytäneet uuden suosikkikohteen Latvian rajakaupungeista. Viro on nostanut alkoholiveroaan viiden vuoden kuluessa yhteensä noin 50 prosenttia. Viron ja Latvian rajalle marraskuussa perustetuissa viinakaupoissa alkaa olla vipinää.

Virolainen Alko1000 toimii Valkassa ja Ainazissa, joista etenkin Ainazin myymälä on suomalaisten suosiossa. Sinne on Tallinnasta matkaa noin 200 kilometriä. Valkaan on 240 kilometriä.

– Täällä käy nyt 150–200 suomalaista asiakasta päivässä. Asiakkaista lähes puolet on suomalaisia, kertoo Ainazin myymälän päällikkö Meelis Reiljan.

Viron alkoholin tuottajien ja maahantuojien liitto on tilanteesta huolissaan. 

Eesti Päevalehden mukaan Viron väkevän alkoholin markkinoista valui toukokuussa kymmenen prosenttia Latviaan, ja vuoden loppuun mennessä osuuden pelätään kasvavan kaksinkertaiseksi.

Liitto povaa, että valtiolle aiheutuu siitä jopa 20 miljoonan euron verotappiot.

Rajakaupungin viinakauppiasta ei huoleta yhtään.

Meelis Reiljan kertoo, että suomalaiset tulevat Ainazin liikkeeseen yleensä busseilla. Niitä pysähtyy liikkeen eteen yksi tai kaksi joka tunti.

– Tämä rajanylityspaikka on lähempänä Tallinnaa kuin Valka. Virolaiset puolestaan käyvät enemmän Valkan myymälässä. Toki meillä käy muitakin kuin suomalaisia ja virolaisia, esimerkiksi norjalaisia ja latvialaisia.

Suomalaisten suosikkituotteita ovat olut ja vodka. Etenkin huokeaa virolaista Valge viin -vodkaa menee paljon, vaikka se on Reiljanin mielestä aika pahaa.

– Myymme sitä kymmenen muovipullon pakkauksissa. 

Viinaralli kiihtyi kuukausi sitten. Reiljan ei ihmettele ryntäystä yhtään.

– Suomen verotus on kamala, Vironkin korkea. Täällä vero on okei.

Latviaan matkaajat kulkevat usein laivalla Tallinnaan ja siitä maanteitse eteenpäin. Eckerö Linen myynti- ja markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi ei ole huomannut muutoksia matkustajamäärissä. Laivassa määränpäätä ei tiedustella.

– Emme tiedä, jäävätkö matkustajat Tallinnaan vai jatkavatko jonnekin. Haluaisin kyllä uskoa, että ihmiset menevät Latviaan, koska siellä on paljon tekemistä ja kaunista nähtävää. Tuntuu hassulta ajatukselta, että joku lähtisi Latviaan asti pelkästään alkoholin takia.

Laiva- ja lähialuematkoja myyvä Matkapojat on huomannut, että Baltia vetää matkailijoita. Yhtiön varatoimitusjohtaja Toni Mahkonen kertoo, ettei heillä ole havaintoja viinaturismista.

– Teemme Latviaan monen päivän matkoja, joilla ollaan esimerkiksi Riiassa kerrallaan pari päivää. Ne eivät sovellu kovin hyvin pelkästään halvan viinan hakijoille. He menevät sitten varmaankin nopeasti sinne, pakkaavat pakettiauton täyteen ja ajavat takaisin. 

Mahkonen kertoo, että kesän matkapäätös tehdään usein nopeasti.

– Siksi myös päivämatkat ovat kasvattaneet suosiotaan tosi paljon. Me emme ole aloittamassa erityisiä viinanhakureissuja Latviaan, Mahkonen sanoo.

 

Uusimmat