Kanta-Häme

Viinien tunnistamisessa apuna ovat esimerkiksi piipputupakan ja lyijykynän tuoksut

Kaurialassa paritalon toisen päädyn kellarissa ikääntyy reilu 350 pullollista viiniä. Vanhin viini on vuodelta 1974, kertoo talon isäntä Hannu Kortesuo.

Hän on yhdessä vaimonsa Karela Kortesuon kanssa harrastanut viinejä 1990-luvulta lähtien. Pariskunta kuuluu viiniseura Hämeenlinnan Munskänkarnan perustajajäseniin. Seura sai alkunsa vuonna 1998 ja viettää tulevana lauantaina 9. kesäkuuta 20-vuotisjuhliaan.

Hannu Kortesuo toimii seuran koulutusvastaavana ja Karela Kortesuo jäsensihteerinä.

 

Viiniseurassa on noin 120 jäsentä, joista lähes kaikki ovat pariskuntia.

– Meidän seuramme on kouluttautuva ja kouluttava. Kun uusi jäsen liittyy, hänet velvoitetaan osallistumaan koulutukseen, vaikka läpäistä ei tarvitsekaan, Hannu Kortesuo kertoo.

Koulutuksessa opiskellaan muun muassa rypäletietoutta, rypälemaantietoa, korjuumenetelmiä, viininvalmistusmenetelmiä, viinejä uhkaavia tauteja ja viinien säilytystä.

Seura kokoontuu kerran kuussa, pääsääntöisesti talvikaudella. Alustuksen jälkeen perehdytään viininmaistelussa 4–6 viinillä tiettyyn rypäleeseen, viinialueeseen tai viininvalmistustapaan.

– Lisäksi seura vetää näiden iltojen ulkopuolella tasokursseja. Nuoretkin jäsenet ovat heti olleet yllättävän innokkaita niitä suorittamaan, Karela Kortesuo iloitsee.

 

Pariskunnan oma viiniharrastus lähti tuttavaperheiden kanssa yhteisestä kiinnostuksesta viineihin.

– Löysimme paljon samanhenkisiä ihmisiä, jotka osasivat nähdä viinin vähän samantyyppisenä maataloustuotteena kuin maidon. Viininmaistelulla on pitkä historia, ja siihen liittyy paljon muutakin kuin pelkkä maistelu, kuten maantiede ja kulttuuri sekä sosiaalisuus. Viinistä keskusteleminen yhdistää kummasti ihmisiä, Karela Kortesuo toteaa.

 

Harrastus on vienyt parin noin kerran vuodessa myös viinimatkoille ainakin Espanjan, Portugalin ja nyt viimeksi Ranskan viinitiloille.

– Se syventää näkemystä viininvalmistuksesta, kun näkee miten viiniä poljetaan, muserretaan, valmistetaan ja kypsytetään tynnyreissä. Paikan päällä käyminen on ihan eri asia kuin lukea näistä asioista vain kirjoista. Samalla voi myös kysellä, Hannu Kortesuo kertoo.

Kortesuot valmistautuvat parhaillaan maailmanlaajuisiin viininmaistelun sokkokilpailuihin, jotka järjestetään Lounais-Ranskassa 12.–13. lokakuuta. Järjestäjänä on viinilehti Vin du Revue France.

Suomen joukkue koostuu Suomen-karsinnan kahdesta parhaasta parista. Kortesuot tulivat tänä vuonna toisiksi, ja he edustavat Suomea voittajaparin Erkki Piitulaisen ja Samu Viljasen kanssa. Kisaajia on 30–35 maasta.

Nelihenkiset maistelijajoukkueet saavat eteensä uuden viinin kymmenen minuutin välein. Kaikkiaan maisteltavana on 12 viiniä.

– Tuoksuille pitää keksiä omia avainsanoja, kuten multamainen, makea tammi, poltettu puuvene, piipputupakka, lyijykynä tai Akvilan-muste. Ne voivat olla hajumuistoja lapsuudesta. Avainsanat auttavat viinin muistamisessa, Kortesuot kertovat.

 

– Viininmaistelu ei ole mitään objektiivista tiedettä, vaan hyvinkin subjektiivista. Joskus menee metsään, joskus ei. Viiniguru Jancis Robinson kertoo kirjassaan viininmaistelemisesta, että luettuanne tämän kirjan olette yhtä hyviä kuin hänkin: erehdytte vain joka kolmas kerta, Karela Kortesuo nauraa.

Suomen-karsinnoissa Kortesuot ovat tulleet kahdesti toisiksi ja kolme kertaa kolmansiksi. Edellisen kerran he edustivat Suomea maailman parhaimmistoa vastaan vuonna 2015 sijoittuen yhdenneksitoista.

– Edellisvuonna, jolloin emme olleet mukana, Suomen joukkue oli jo viides. Tänä vuonna tavoite on päästä vielä parempaan sijoitukseen, Karela Kortesuo toteaa. HÄSA

 

 

 

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic