fbpx
Kanta-Häme

Viinit hyllyille, jos aukiolot poistuvat

Viinien ja itsehoitolääkkeiden myynnin vapautus auttaisi pieniä lähikauppoja ja kioskeja, jos vähittäiskauppojen aukioloaikalaki kumotaan. Näin kommentoivat muun muassa Siwoja pyörittävä Suomen Lähikauppa oy sekä kioskeja pyörittävä R-Kioski oy työ- ja elinkeinoministeriön lakiesitystä kauppojen aukiolojen vapauttamisesta.

Nykyinen päivittäistavarakauppojen lainsäädäntö on suosinut alle 400-neliömetrisiä liiketiloja siten, että niiden aukioloajat ovat vapaammat kuin suurten markettien. Siksi suurten päivittäistavarakauppaketjujen arvioidaan hyötyvän aukioloaikojen vapauttamisesta. Mietojen alkoholijuomien myynnin vapautus kuitenkin helpottaisi pienkauppoja, todetaan lausunnoissa.

Esimerkiksi lakiesitystä vahvasti kannattava Kesko arvioi mietojen alkoholijuomien ja itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisen helpottavan pienten päivittäistavarakauppojen kilpailuasetelmaa.

Kauppojen ja kampaamoiden aukiolosta annetun lain kumoamista käsittelevän lakiesityksen lausunta-aika päättyi maanantai-iltana. Lausuntonsa jätti kaikkiaan 25 eri tahoa, ja pääosin kanta oli myönteinen.

Myönteisimmin aukioloaikojen vapautukseen suhtautuvat yritys-, yrittäjä- ja kauppiasjärjestöt sekä suuret päivittäistavarakauppaketjut Kesko ja Lidl. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV sekä Kuluttajaliitto ovat niin ikään myönteisellä kannalla.

– Ehdotettu aukioloaikojen vapauttaminen antaa nykyistä lainsäädäntöä paremmat mahdollisuudet erilaisten kuluttajien tarpeiden huomioimiseen aukioloajoista päätettäessä ja näin lisää kuluttajien valinnanvapautta, Kuluttajaliiton lausunnossa sanotaan.

Kriittisimmin aukioloaikojen vapautukseen suhtautuivat R-Kioski oy, Kirkkohallitus sekä kauppojen työntekijöitä edustava Palvelualojen ammattiliitto Pam. Suomen Lähikauppa arvioi, että aukiolojen vapautus johtaisi joidenkin kymmenien liikkeiden sulkemiseen. Lähikauppa kuitenkin kannattaa ehdotusta, mutta siirtymäajalla.

Lausuntojen antajat viittasivat kantojensa tueksi kyselytutkimuksiin, joiden tulokset olivat keskenään ristiriitaisia. Pam ja Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK viittaavat TNS Gallupilla teetettyyn tutkimukseen, jonka mukaan 92 prosenttia kuluttajista on tyytyväisiä käyttämiensä kauppojen nykyisiin aukioloaikoihin.

Vastaavasti Päivittäistavarakauppa ry referoi lausunnossaan Taloustutkimuksen tutkimusta, jossa 69 prosenttia vastaajista kannattaa sitä, että kaupat saavat itse päättää aukioloaikansa.

Aukioloaikojen vapautusta kritisoivat ovat pääosin huolissaan työntekijöiden asemasta ja hyvinvoinnista. SAK ja Pam toteavat, että osa-aikainen työ voi lisääntyä entisestään. Lisäksi työntekijöiden turvallisuusriskit kasvavat varsinkin kaupoissa, joissa on töissä vain yksi työntekijä ilta-aikaan.

Lapsiasiainvaltuutettu penää vaikutustutkimusta muun muassa päivähoidon osalta. Kuntaliitto kuitenkin toteaa, ettei päivähoitotarve kasvanut vuonna 2009, kun lakia viimeksi muutettiin. HäSa

Menot