Kanta-Häme

Viisikymmentätuhatta tuikkua - Valometsä loistaa taas

Ensimmäiset uteliaat ovat pyörineet Janakkalan ”valotalon” ympäristössä jo marraskuun alussa, mutta turhaan. Valotalon emäntä Satu Pudas viritteli avustajansa Leila Wikmanin kanssa vuosi vuodelta tunnetummaksi tulleen valometsänsä ensimmäisiä tuikkuja tämän viikon keskiviikkona.

Talvi pääsi tällä kertaa yllättämään.

– Epäilin, saammeko kaikkea suunnitellusti esille. Sitten keksimme, että rautakanki on olemassa!

Valotalon keinovalometsään nousee tänä vuonna pitkälle toistakymmentä led-valopuuta ja pensaita. Porotokka kasvaa kolmella yksilöllä seitsemään. 

Yhteensä kaikki koristeet loistavat noin 50 000 led-valon voimalla. Onneksi ledit eivät syö hirveästi sähköä.

– Jos harrastaisin mäenlaskua, niin kyllä ne välineet ja Lapin-reissutkin maksaisivat. Nyt voin nauttia harrastuksestani kotipihalla.

Jo 11. kerran nouseva valoisa joulumaa on toisinaan kerännyt yleisöä jonoksi asti Siankärsäntielle. Pudas sanoo, että valoja saa tulla katselemaan, kunhan kunnioittaa naapureita.

– Toivoisin, ettei ihmisiä häiritä ajamalla ja pysäköimällä pihoihin. Jos on ruuhkaa, auto pitää vain jättää pidemmälle ja kävellä. Ja metsään ei sovi mennä, sillä siellä on paljon sähköjohtoja, Pudas ohjeistaa.

Jouluaatto on yksi joulukuun alusta tammikuun lopun hujakoille esillä olevan valometsän ruuhkapäivistä.

– Silloin täällä on paljon mukuloita. Tänä vuonna tänne tuleekin joulupukki kolmeksi tunniksi kello 16.30 alkaen, Pudas vinkkaa. HäSa

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic